Egy operaénekes és a metal

Egy operaénekes és a metal
Tarja Turunen hétfőn érkezett Miskolcra, kedden szerkesztőségünk vendége volt, szombaton lép a közönség elé.

Miskolc. A szimfonikus metált játszó Nightwish énekeseként lett világhírűvé Tarja Turunen. Szombaton az operafesztivál közönsége is megismerheti a finn énekesnőt, aki a jégcsarnokban lép fel – többek között – a Miskolci Szimfonikus Zenekarral. Az előadás a fesztivál Opera-Rock Show sorozatának része. (Elsőként három éve a Therion, két éve az Epica együttesek előadásai voltak hallhatók-láthatók a szimfonikusokkal közösen.)

Emlékszik a pillanatra, amikor megkeresték a szervezők Miskolcról?

Tarja Turunen: Persze. Nem most, néhány éve már ennek, de akkor nem jött össze a koncert. Most viszont minden együtt: hosszú hónapokat töltöttem a stúdióban, hogy felvegyük az új albumomat, így elkezdődhetnek végre a nyári koncertek. A miskolci lesz ennek az első darabja.

Miért mondott igent?

Tarja Turunen: Nincs túl sok olyan operafesztivál a világon, amelynek programján együtt szerepelhet a komolyzene a rockkal, a heavy metallal. Én tulajdonképpen klasszikus éneklést tanultam, operaénekes vagyok. Ezt rock- és metál háttérrel ötvözöm, tehát úgy éreztem, egy ilyen lehetőséget nem lehet kihagyni.

Hogy jut eszébe egy operaénekesnek heavy metál zenekarban énekelni?

Tarja Turunen: Egész kicsi lány voltam, amikor elkezdtem klasszikus zenét tanulni. Egy kis faluban nőttem fel, ahol mindenki ismer mindenkit, így hamar híre jutott, hogy énekelni tanulok. Megkeresett néhány srác, nem énekelnék-e a zenekarukban. Először szó sem volt metálról, csak akusztikus, dallamos számokat játszottunk. Aztán egyre jobban érződött, hogy operás a hangom, és az ő zenéjük is kezdett megváltozni. Véletlen találkozása volt ez a hangnak és a keményebb zenének.

Ők voltak a Nightwish?

Tarja Turunen: Igen, csak akkor még nem így hívták őket. Volt egy számunk ezzel a címmel, így ez lett a banda neve is.

Hatalmas sikerük volt. Aztán 2005-ben elváltak útjaik: nem volt túl szép a szakítás. Lát esélyt arra, hogy egyszer, valamikor újra együtt lépjenek színpadra?

Tarja Turunen: Nem. Semmit. Sem az én, sem az ő irányukból.

Továbbra is énekel Nightwish számokat…

Tarja Turunen: Nem látok rá okot, hogy miért ne tegyem. Kilenc évig énekeltem ezeket, és nagyon jó dalok.

A My winter storm című albuma után bebizonyosodott, hogy szólóban is imádja a közönség. Vagyis marad a szólókarrier?

Tarja Turunen: Jó kérdés… nem tudom. Teljesen más egy zenekar tagjának lenni, most érzékelem csak igazán. De örülök annak, amit most csinálok, nagyon remek emberekkel dolgozom együtt. Viszont sosem lehet tudni, mit hoz a jövő.

Mit hallhatunk Miskolcon?

Tarja Turunen: Az titok!

Volt már közös próbája a szimfonikusokkal?

Tarja Turunen: Nem, ezután lesz, de már nagyon kíváncsi vagyok.

Miben lesz ez a koncert más, mint máshol?

Tarja Turunen: Nem szoktam nagyzenekarral fellépni, hatalmas színpadon, nagyon sok emberrel együtt, ez már maga különlegessé teszi. Sok klasszikus darab feldolgozása lesz műsoron, hallhatók dalok a My winter storm lemezről, és több új számot itt fogok elsőként énekelni. Az album egyébként augusztusban jelenik meg.

Mondják, sokan jönnek a koncertjére más országokból. Tudja, hol van a legtöbb rajongója? És mely korosztályból kerülnek ki?

Tarja Turunen: Rendszeresen vezetem a blogomat, amelyen el szoktam olvasni a kommenteket. Onnan tudom, hogy jönnek Német- és Lengyelországból, Svéd- és Finnországból, Angliából, sőt, most tudtam meg, hogy az Egyesült Államokból és Mexikóból is. Egy kicsit ijesztő is ez nekem, hogy épp miattam. És hogy kik szeretnek? Az az érdekes, hogy sokan családostul, gyerekekkel jönnek. És idősek is, talán épp a klasszikus és a rockzene ötvözete miatt.

A Therion és az Epica koncertek anyagából készült hangzóanyag. Az ön koncertjét meghallgathatjuk-e később is?

Tarja Turunen: Most nem… Most jelenik meg az albumom, szeretem, ha a saját szervezésemben jelennek meg a dalaim. A lemez után meg meglátjuk. ÉM-HM