Egy New York-i zsinagógában tartott gyászszertartás után örök nyugalomra helyezték a szombaton elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas írót

Washington – Vasárnap, helyi idő szerint délelőtt, a New York-i Ötödik sugárút ortodox zsinagógájában búcsúztatták el Elie Wieselt, délután pedig a New Yorktól mintegy másfélórányira eső Westchesterben helyezték örök nyugalomra.

“A világ az egyik legfontosabb tanúságtevőjét és a tolerancia és béke egyik legékesebb hangú szószólóját veszítette el. Ifjúkorának rémálmát Elie Wiesel a globális egyenjogúságért és békességért folytatott, egész életén át tartó harccá formálta” – így búcsúztatta közleményében vasárnap az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun Elie Wieselt, a szombaton 87 esztendős korában elhunyt Nobel-békedíjas írót és egyetemi tanárt. Elie Wieselt New Yorkban, az Ötödik sugárúton lévő ortodox zsinagógában búcsúztatták, és a szertartáson – a családja mellett barátai, tisztelői, valamint nemzetközi és amerikai zsidó szervezetek vezetői, illetve a zsidó közélet személyiségei vettek részt. Jelen volt például Abraham Foxman, a Rágalmazásellenes Liga volt igazgatója, Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, vagy Perry Berkowitz rabbi, az Amerikai Zsidó Örökség Szervezet elnöke is. “Üzenetet vitt a világba, a zsidó fájdalom és a zsidó tragédia üzenetét hordozta, de ennél jóval többet tett: felemelte szavát Ruanda népe mellett, felemelte szavát a jugoszlávokért, felemelte szavát a kambodzsaiakért” – fogalmazott, még a szertartás előtt, Foxman, akit több évtizedes barátság fűzött Wieselhez.

Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke arra emlékezett, hogy az 1980-as években Wiesellel együtt tett látogatást Auschwitzban, és meglepte őt, hogy az íróban nem gyűlöletet tapasztalt, hanem “mélységes szomorúságot”. “S akkor a szerintem legfontosabb kijelentések egyikét tette. Azt mondta: a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közömbösség, a közömbösség teremtette meg az antiszemitizmust Németországban és a közömbösség miatt következhetett be a holokauszt” – mondta Lauder.

Perry Berkowitz rabbi, az Amerikai Zsidó Örökség Szervezet elnöke és Wiesel egyik korábbi munkatársa arról beszélt, hogy Wiesel halála emlékeztető: a holokauszt túlélői közül egyre kevesebben élnek már. Az idén elhunyt a magyar holokauszt-túlélő és irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre, aki Wieselhez hasonlóan szintén 87 esztendős volt – emlékeztetett Berkowitz rabbi, aki szerint ez a két haláleset kettős tragédia, mert amikor már nem lesznek túlélők, a világ akkor tanulja meg az erősödő antiszemitizmus és a holokauszt erősödő revizionizmusa leckéjét.

A délelőtti búcsúztatás után a temetés már csak a család és a legközelebbi barátok jelenlétében lesz Westchesterben.

– MTI –
hirdetés