Egy nap az autistákért

Akt.:
Játékos bemelegítéssel kezdődik majd a futás.
Játékos bemelegítéssel kezdődik majd a futás. - © Fotó: Archív
Debrecen – Először rendezik meg a „Forrest-futást” a Kossuth-laktanyában.

Április másodikán tartják az autizmus világnapját, ennek kapcsán március 31-én délelőtt immár hetedik alkalommal kerül sor az 5. Bocskai István Lövészdandár és a Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör közös rendezvényére, a „Forrest-futásra”. Az összefogás célja, hogy a kihívással küzdő gyermekek játékos formában tölthessenek el egy napot a szüleikkel, gondozóikkal és nevelőikkel, miközben a készségeik is fejlődhetnek. A futás után a kicsik katonai, katasztrófavédelmi és rendőrségi – például a mindig nagy sikert arató kutyás – bemutatókat láthatnak, és a harci járműveket is kipróbálhatják a Kossuth laktanyában, egy kicsit ezzel is belepillantást nyerve ezeknek a szervezeteknek a mindennapjaiba. A szervezők remélik, az idei program legalább olyan jól sikerül majd, mint az eddigiek, hiszen a tapasztalatok szerint az együtt átélt közös élmény még hetek múlva is élénken élt a kicsikben.

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, igazi megtiszteltetés a dandár számára, hogy ezúttal a laktanya sporttelepén és alakulóterén kerül sor az eseményre.

Összefognak a jó ügyért

– Egy ilyen alkalommal a honvédek meg tudják mutatni, hogy sorsközösséget képesek vállalni ezekkel a fiatalokkal. Ez a futás is tökéletesen példázza azt az együttműködést, amit a debreceni szervezetek készek megvalósítani egy jó ügy érdekében. Pénteken egyenruhások, civilek, egészségesek és kihívással élők közösen töltenek el egy napot és emellett együtt hívják fel a figyelmet az autizmusra. Igyekeztünk változatos programot összeállítani, melyben magára a futásra egy közös zenés, mókás bemelegítést követően 10 órakor kerül majd sor.
Dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes beszédében kiemelte: a megyei rendőr-főkapitányság a kezdetektől fogva részt vesz a rendezvényen. Rámutatott, a rendőrség a segítség és a jó szándék mellett az ilyen programokra azzal a céllal is érkezik, hogy meggyőzze a fiatalokat, probléma esetén bármikor bizalommal fordulhatnak a rendőrökhöz.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az eseménynek a jövőben az 5. Bocskai István Lövészdandár és a Debreceni Sportcentrum felváltva ad majd otthont.

HBN–MSz