Egy miskolci a miskolci fináléban

Szatmári László az októberi miskolci Egyéni Salakmotoros Európa-bajnokság döntőjében.

Némi huzavona után eldőlt: a Speedway Miskolc vaspapucsosa, Szatmári László képviseli hazánkat október 1-én a Miskolc-népkerti salak stadionban megrendezésre kerülő kontinentális fináléban.

Tavaly jeleztük az Európai Motorsport Szövetség (UEM) felé, hogy szeretnénk megrendezni az idei döntőt – kezdte Jacsó Tibor, a rendező Speedway Miskolc elnöke. – A szövetség nekünk ítélte a rendezés jogát, s nyilván már akkor arra számítottunk, hogy lesz magyar, lehetőség szerint miskolci motoros a döntőben. Aztán úgy alakultak az elmúlt hónapokban a kvalifikációk, hogy egyik honi versenyzőnk sem jutott a fináléba ilyen-olyan okokból, ám a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) egy adminisztrációs hiba folytán a MAMS licenccel rendelkező Matej Ferjant nevezte. Ezt mi nehezményeztük, hiszen mivel senki nem jutott a legjobbak közé, a szabályok szerint a rendező jogán nekünk jár egy hely.

Nos, ezt vitatta Ferjan magyarországi klubja, a debreceni Simon&Wolf, ezért a hét közepére a MAMS salakbizottsági ülést hívott össze. 

Megértik 

Mi minden ódiumát felvállaltuk a versenynek, miközben elismerjük a debreceniek kiváló szlovén vaspapucsosát. Sőt! Megértjük a debreceni klub harcát azért, mert Ferjant szerette volna a döntőbe – folytatta Jacsó Tibor. – Hiszen mi sem tettünk mást, amikor a saját érdekeinket védve az igazunknak szereztünk érvényt.

Summa summárum; a miskolci rendezőnek adott igazat a MAMS illetékes bizottsága, amivel remélhetőleg most már lecsillapodnak salakos körökben is a kedélyek és a salakmotorsportról fognak szólni a hírek.

30 esztendeje

,,Emlékeim szerint utoljára 1976-ban volt Miskolcon egyéni Európa-bajnoki döntő – emlékezett a klubvezető. ,,Nyolc évesen, édesapám nyakában ülve néztem a versenyt. Pontosabban csak az egyik kanyart, mert olyan sokan voltak a népkerti ovál körül, hogy nem láthattam mindent.”

Az Eb-döntő startlistája

Az Európai Motorsport Szövetség (UEM) nyilvánoságra hozta az október 1-én Miskolcon megrendezendő Egyéni Salakmotoros Egyéni Európa-bajnokság döntőjének rajtlistáját: 1. Grzegorz Walasek (lengyel), 2. Nicolai Klint (dán), 3. Niklas Klingberg (svéd), 4. Matej Zagar (szlovén), 5. Christian Hefenbrock (német), 6. Bohumil Brhel (cseh), 7. Damian Balinski (lengyel), 8. Adrian Miedzinski (lengyel), 9. Robert Kosciecha (lengyel), 10. Jacek Rempala (lengyel), 11. Jan-Mikke Bjerk (norvég), 12. Sebastian Alden (svéd), 13. Jurica Pavlic (horvát), 14. Roman Chromik (lengyel), 15. Fredrik Lindgren (svéd), 16. SZATMÁRI LÁSZLÓ (magyar). Tartalékok: 17. Mattias Nilsson (svéd), 18. Stefan Katt (német)

A név előtt a startszám, majd az olvasható, hogy a versenyző mely országot képviseli.

JLI