Helyi közélet

2008.04.18. 18:00

Új utakon a nagyrábéi iskola

<p>Nagyrábé - Immár második alkalommal került megrendezésre a nagyrábéi Móricz Zsigmond Általános Iskola és Óvoda szervezésében „Új utak és lehetőségek a közoktatásban” címmel.</p>

A közoktatás aktuális kérdéseit tárgyaló konferencia fővédnöke az Oktatási és Kulturális Minisztérium(OKM) volt ebben az évben is. A vendégeket Gyarmati Sándorné polgármester, majd Csontos János országgyűlési képviselő köszöntette.

 Ez utóbbi utalt arra, hogy Csák Gyula még elmarasztalóan ír e vidékről a Szikföld sóhaja című könyvében, de sokan tesznek azért, hogy nyíljon ki a Sárrét kapuja.

Jó példa erre a nagyrábéi általános iskola kezdeményezése, hiszen a Sárrét és Bihar legnagyobb szakmai konferenciája került megrendezésre a közelmúltban.

A rangos rendezvény plenáris ülésén résztvevő 165 óvodai és iskolai pedagógus, intézményvezető, polgármester és jegyző hallgathatta a jövő iskolájának lehetőségeit Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter, jelenlegi államtitkár felvezető előadásában, majd a tartalmi megújulás lehetőségeit a szakmai innovációk fejlesztésének irányvonalait boncolgatták az előadók.

Majd az integráció aktuális kérdéseiről hallhattak előadást a résztvevők Herpai Imre és Kálmán Antalné közoktatási szakértők előadásában. Ezt követően és Mező Ferenc és Dávid Imre pszichológusok, adjunktusok élvezetes előadásában.

A szekciófoglalkozások három munkacsoportban folytak. Az intézményfenntartók és intézményvezetők hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek integrációját érintő kérdésekben Borovszky Tímea az OKM Roma Integrációs Főigazgatóság főigazgatójától tájékozódhattak az általános és középiskolai pedagógusok.

Nyíri András közoktatási szakértő szekciójában kaphattak új információkat az integrációs programok működtetéséről és a harmadik szekcióban Nagy Ágnes óvodai szakértő tájékoztatta az óvodapedagógusokat és vezetőket az integrációs programok óvodai gyakorlatban való beválásáról.

A napot ebéd zárta a nagyrábéi Gémes Fogadóban és jóvoltából, ahol lehetőség nyílt a kölcsönös szakmai eszmecserére. Bíró Gyula az intézmény igazgatója, szaktanácsadó elmondta, hogy a jövő évben is változatlan érdeklődés mellett kívánják megszervezni konferenciájukat az OKM védnökölésével.

Kocsis Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában