Nagyvilág

2018.07.05. 14:29

Szerbia lakosságának egyhetede párttag

Belgrád - A hétmilliós Szerbia minden hetedik lakosa tagja valamelyik pártnak - közölte értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap csütörtökön.

Belgrád - A hétmilliós Szerbia minden hetedik lakosa tagja valamelyik pártnak - közölte értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap csütörtökön.

A legtöbb taggal a nagyobbik kormánypárt, a Szerb Haladó Párt (SNS) rendelkezik. Az Aleksandar Vucic vezette párthoz fennállásának tíz éve alatt több mint hétszázezren csatlakoztak, a legtöbben az utóbbi néhány évben váltották ki tagsági könyvüket, ugyanis minél népszerűbb a párt, annál többen akarnak a soraiba kerülni.

A második helyen a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS) áll 120 ezer taggal, míg az Ivica Dacic külügyminiszter vezette Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) körülbelül 100 ezer tagja van.

Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt is népszerű, annak ellenére, hogy vezetője, Vojislav Seselj tizenegy évig a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében raboskodott. A párt még mindig mintegy 45 ezer tagot tudhat magáénak, fénykorában viszont 600 ezer tagja volt. Egyre inkább csökken viszont a Demokrata Párt (DS) támogatottsága, a korábban az országot 12 éven át vezető demokratáknak mára csak 50 ezer tagjuk van.

A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) körülbelül 12 ezer tagot számlál.

A Danas című ellenzéki napilap egy korábbi cikke szerint a fiatalok manapság már nem ideológiai okokból lépnek be egy-egy pártba, hanem azért, mert az így szerzett politikai kapcsolataikon keresztül szeretnének jobb állást vagy megbecsülést szerezni maguknak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!