Egy lépéssel közelebb, hogy Európa Kulturális Fővárosává váljunk

Akt.:
Egy lépéssel közelebb, hogy Európa Kulturális Fővárosává váljunk
© Fotó: Debreceni Városháza
Debrecen – Számos más kapcsolódási pont között a tervezett angol tanítási nyelvű, nemzetközi iskola létrehozásában vállalhat jelentős szerepet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, mind az épületbelső látványának megtervezésében, mind a design tantárgyként való oktatásában – fejtette ki Papp László polgármester a fővárosi felsőoktatási intézmény, a Debreceni Egyetem és a megyeszékhely stratégiai megállapodása kapcsán.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázat előkészítése ihlette az együttműködést, amelyről szerdán a Régi Városházán írt alá megállapodást Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Mome) rektora, Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese és Papp László, Debrecen polgármestere. Utóbbi, az összefogás kezdeményezőjeként elmondta: reméli, a pályázati program kialakításán jócskán túlmutat majd a közös munka, és a most szignózott, ám a jövő években tartalommal megtöltendő keretmegállapodás a két egyetem szoros szakmai együttműködését is jelenti. A Mome bekapcsolása a gazdasági és a művészeti képzésbe komoly lehetőségeket rejthet magában. Beszámolt arról, hogy az önkormányzat a Simonffy utca 2. szám alatt, az EKF Programiroda épületében biztosít működési helyszínt a Mome debreceni egységének.

Fotó: Debreceni Városháza Papp László | Fotó: Debreceni Városháza ©

Fülöp József, a fővárosi intézet vezetője hangoztatta: a design mára gazdaságformáló eszközzé vált. Többek között a minket körbevevő technikai termékek gyártóinak nyitottságra van szüksége, hogy a társadalom életminőségének javítását a kreatív szemléleten át tudják megvalósítani. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy ilyen várossal és egyetemmel cserélhet tudásanyagot. Úgy véli, Debrecen akár elnyeri a címet 2023-ban, akár nem, az itt élőknek mindenképpen hasznára válnak a nevezés közben elindított vagy megvalósult fejlesztések.

Fotó: Debreceni Városháza Fülöp József | Fotó: Debreceni Városháza ©

Jávor András, a DE rektorhelyettese úgy fogalmazott: – A pályázat és a sok városi beruházás olyan kihívások feladatok elé állít majd minket, amelyek megoldásához szükség van a hasonló együttműködésekre.

Fotó: Debreceni Városháza Jávor András | Fotó: Debreceni Városháza ©

HBN–HABE