Egy lépéssel közelebb a Munkácsy-vásárláshoz?

Egy lépéssel közelebb a Munkácsy-vásárláshoz?
Egy lépéssel közelebb a Munkácsy-vásárláshoz? - © Fotó: Derencsényi István, archív
Budapest, Debrecen – A kormány elfogadta az eddig hiányzó jogszabályt.

Döntött a kormány a nagy értékű műalkotások értékbecslési rendjéről – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő, hozzátéve: az új rendelet azokra az esetekre vonatkozik, amikor az állam egyedi vásárlásokkal szerez műtárgyakat.

– A jövőben három független szakértőnek kell megállapítania az alkotás értékét. Az állam nem fizethet magasabb vételárat ezek átlagánál – ismertette a jogszabály tartalmát. Hangsúlyozta: minden törvényi akadály elhárult, a kormány folytathatja a tárgyalásokat a magántulajdonban lévő Munkácsy-festmények tulajdonosaival. A rendelet kihirdetése után pedig a kabinet vételi ajánlatot tehet.

Információink szerint az új rendelet csak részben oldja meg a trilógia egyben tartásának nehézségeit, a Hamilton Művészeti Galéria ugyanis nem kíván alkudozni a múlt héten Kanadába szállított Krisztus Pilátus előtt című alkotás árán. Úgy tudjuk, a közgyűjtemény 8 millió dollárra tartja a festményt, ám a kormány által felkért szakemberek ennél nagyságrendekkel kevesebbre értékelték azt.

A kép(ek) valódi árának becsléséhez fontos adalékokról beszélt lapunknak Szentkirályi Miklós Munkácsy-díjas restaurátor.

HBN-FÁ

A teljes cikk a Napló hétfői számában olvasható.