Egy vadállat sem szökött még ki a debreceni állatkertből

Akt.:
Egy vadállat sem szökött még ki a debreceni állatkertből
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Legfeljebb gólyák juthattak még ki a debreceni állatkertből.

Az állatkert egyik büszkesége, hogy még sosem szabadult el egyetlen állat sem a kerítésen kívülre – mondta el kérdésünkre Nagy Gergely Sándor, aki ugyan még csak néhány hónapja tölti be a Nagyerdei Kultúrpark igazgatói tisztét, de elődje, édesapja révén jól ismeri a létesítmény történetét. Hozzátette, természetesen előfordult már, hogy a létesítményben például nyulak elhagyták a részükre fenntartott helyett, de vadállatok ott sem. Mindezt annak tükrében kérdeztük, hogy vasárnap a pécsi állatkert igazgatója kénytelen volt kilőni a villanypásztorral ellátott magas kerítésen át kiszökött farkast.

Kiszámíthatatlan következmény

Az eset azóta is nagy port kavar pró és kontra, mert az állatvédők szerint elég lett volna csak altató lövedéket használni, míg a farkasokkal rendszeresen foglalkozó szakember állítja, abban a helyzetben csak az éles lőszer volt jó megoldás a nagyobb baj elkerülésére. A debreceni intézmény vezetője természetesen nem foglalhat állást a pontos részletek ismerete nélkül, de annyit elmondott, hogy a villanypásztor áramütése okozhat olyan állapotot egy vadállatnál, ami kiszámíthatatlan cselekedetekre ösztönzi. Feltehetően ez történhetett Pécset is, hogy képes volt egy két és fél méteres kerítést átugrani. Debrecenben minden feltétel adott ennek elkerülésére, ezért is nem történt még hasonló eset – tette hozzá.

Amennyiben mégis előfordulna, úgy jogszabályban rögzítetten kell eljárni, előbb saját hatáskörben kell megpróbálni elfogni vagy altató lövedékkel elkábítani az állatot, ha ez nem jár eredménnyel, akkor a rendőrséget és katasztrófavédelmet is értesíteni kell.

HBN-ÉP ​


Megszökött egy farkas a pécsi állatkertből
Pécs – Megszökött egy farkas a pécsi állatkertből, a városi parkerdőt kiürítik – adta hírül Facebook-oldalán a városüzemeltetési Biokom Kft. szombaton.


Megszökött farkas – Bama.hu: kilőtték a pécsi állatkertből megszökött farkast
Budapest – Kilőtték a pécsi állatkertből megszökött farkast vasárnap délután – írta a Bama.hu hírportál.

hirdetés