Egy kis darab múlt is

Az épülő Puskás Aréna a helyszínbejárás napján, 2019. április 2-án. Az eseményen Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, kormánybiztos elmondta, hogy ütemszerűen és költségemelkedés nélkül halad a jelenleg már szerkezetkész Puskás Aréna építése, amelynek a magyar labdarúgás napjára, azaz november 25-ére kell üzemkésznek lennie.
Az épülő Puskás Aréna a helyszínbejárás napján, 2019. április 2-án. Az eseményen Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, kormánybiztos elmondta, hogy ütemszerűen és költségemelkedés nélkül halad a jelenleg már szerkezetkész Puskás Aréna építése, amelynek a magyar labdarúgás napjára, azaz november 25-ére kell üzemkésznek lennie. - © Fotó: MTI/Illyés Tibor
Mint arról ebben a cikkben mi is beszámolunk, jó ütemben halad az építkezés, és egyre közelebb van az új nemzeti stadion, a Puskás Aréna átadása. Tudom, a sportlétesítmények építése szinte mindig megosztja nálunk a társadalmat, de sportért rajongó emberként senki ne várja el tőlem, hogy a fejlesztések ellen ágáljak. Mert noha a honi futball még nem éri el a nemzetközi színvonalat, amelyet például a Nagyerdei Stadion igen, azok a szurkolók, akik ennek ellenére kilátogatnak az impozáns létesítményekbe, biztosan nem bánják, hogy méltó körülmények között nézhetik a meccseket. Tamás Nándor írása.

Azonban ha van olyan stadion, amelynek létjogosultságát még a szkeptikusok sem kérdőjelezhetik meg, az egy nemzeti aréna. Az egykori Népstadion – később Puskás Ferenc Stadion – jócskán elavult építménnyé vált a végnapjaira, azonban nem lehetett kissé nem „megsiratni” a bontását, hiszen a magyar futballtörténelem legszebb fejezetei, aranybetűvel feljegyzett krónikái íródtak abban az arénában. Puskás, Albert, Bene, Varga, Nyilasi, Törőcsik vagy éppen Détári neve mellé még legalább százat felsorolhatnánk, akiknek egy-egy zseniális mozdulatára generációk emlékeznek vissza.

A válogatott szereplése iránt – legyen az bármilyen kiemelkedő vagy éppen harmatgyenge – mindig nagy volt az érdeklődés, olykor indokolatlanul nagy.

S most a magyar labdarúgásnak újra lesz otthona, a novemberre elkészülő, 67 ezres Puskás Aréna. Mint a keddi helyszín bejáráson elhangzott, a múlt iránti tiszteletből a Népstadion helyén, a toronyépület megtartásával készül az új Puskás, amely küllemében is megidézi a régit.

Már „csak” a mai futballistákon a sor.

Tamás Nándor