Egy jó ügy, amiért megmozdult az egész város: könyvszekrényt kap Debrecen

Egy jó ügy, amiért megmozdult az egész város: könyvszekrényt kap Debrecen
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Ahány könyvet kiveszünk, annyit illik visszatenni a becsületkönyvtárba.

Szokatlan módon népszerűsítené az olvasást és erősítené a közösséget néhány helyi civil szervezet. Egy állandóan nyitott – könyvtáros által nem felügyelt – könyvszekrényt akarnak felállítani a megyeszékhely valamely forgalmas közterületén. Az abba betett könyveket a járókelők ingyenesen kivehetnék, elolvashatnák, majd visszavihetnék, esetleg más könyveket rakhatnának be a helyükre. Az első köteteket a szervezők helyeznék a polcokra.

„Becsületkönyvtár”

Szabó Krisztina, a Művésztér Egyesület elnöke lapunknak elmondta: a kezdeményezés Németországból indult. Néhány éve több magyar város és falu is megpróbálkozott ezzel. Ilyen utcai könyvszekrények találhatóak például Budapest több pontján, Veszprémben, Nyíregyházán, Balatonfüreden, Cserépfalun, vagy éppen Ivádon.

– Az ottani tapasztalatok szerint előfordul, hogy valaki végleg elvisz egy-egy könyvet, vagy „baleset” éri a kötetet. Pótolni is kell. Ennek ellenére összességében mégis jól működik a rendszer, szeretik az emberek, közösségi élménnyé válik az olvasás – jelentette ki Szabó Krisztina.

A debreceni kezdeményezés elindítói egy kérdőívet töltöttek fel a legnépszerűbb közösségi portálra, illetve a Művésztér Egyesület honlapjára azért, hogy felmérjék a polgárok ezzel kapcsolatos véleményét. Néhány nap alatt a vártnál jóval többen, 430-an válaszoltak a kérdésekre – árulta el az elnök.

A kérdőívet egy, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán tanuló diák is kitöltötte, aki azt javasolta, hogy az építészhallgatók egy hallgatói pályázat részeként tervezzék meg a könyvszekrényt. A szervezőknek tetszett az ötlet, így felvették a kapcsolatot az Építészmérnöki Tanszékkel.

Alakul az alapállomány

– Megmozdult a város, rengetegen ajánlottak fel könyveket, ötleteket, konkrét segítséget. Sokan írták, hogy már nem férnek el otthon a sok könyvtől, esetleg több példányuk is van egy-egy kiadványból, ezért átadnának belőle. A „kezdő szettünk” szépen alakul, már legalább száz kötetet kaptunk – mondta.

A helye még kérdéses

Arra a kérdésre, hogy hol legyen a könyvszekrény, rengetegen válaszoltak, 10-15 helyszín merült fel. Főleg a belvárost és a Nagyerdőt javasolták. Szóba került például a Nagytemplom mögötti park, a Baltazár Dezső tér, a Déri tér, az Ady park, a Kossuth tér, a Halköz, illetve a Ködszínház és a régi víztorony közötti terület, a Békás tó, valamint az Egyetem tér. Azt is kérték, hogy valamennyi nagy lakótelepen, iskolák mellett, vidéki buszpályaudvaron, a Nagyállomásnál is legyenek ilyenek.

– Az elkészítés és a felállítás költségét támogatásokból fedezzük, többen biztosítanák a pénzt, akiket egyelőre nem akarok megnevezni – nyilatkozta az egyesület elnöke, aki arról is beszélt, hogy szervezetük hosszú távon is vállalná az építmény folyamatos gondozását, a könyvek pótlását.

Mivel a kivitelezés és az engedélyeztetés hosszabb folyamat, az első debreceni utcai könyvszekrény átadását szeptember elejére tervezik.

– Orosz Csaba –
hirdetés