Egy jó terasz többet dobhat az összképen, mint gondolnánk

Egy jó terasz többet dobhat az összképen, mint gondolnánk
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Nyáron a négy fal határolta tér valahogy szűkösnek bizonyul.

Az ideális otthon része a terasz, amely tulajdonképpen szoba a szabadban. Otthonunk belső és szabadtéri területét a terasz segítségével kötjük össze.

Adottságoktól függően

A teraszok kedvező fekvése általában déli vagy délkeleti tájolású, ettől eltérő, meleg fekvésnél árnyékolásról, hűvösebbnél pedig szélfogó paravánok elhelyezéséről kell gondoskodnunk. Északi oldalra lehetőleg ne tervezzünk teraszt, mert az minden esetben rideg, hideg, széljárta, huzatos hely.

A burkolat és kert közötti határokat oldjuk fel alacsony évelő növényekkel, virágládákban kihelyezhető virágzó növényekkel.

Az adottságoktól függően a terasz lehet teljesen, illetve félig fedett, vagy teljesen nyitott. Utóbbi esetben az erős napsütés és az eső ellen nyitható-csukható impregnált árnyékolót tervezzünk be.

Mekkora legyen a terasz?

Ez attól függ, hogy mekkora a család, szeretünk-e étkezni a szabadban, milyen gyakran rendezünk ott baráti összejöveteleket. Az a jó, ha a terasz nem túlzsúfolt. A lehetőségektől függően a lakás és a terasz szintje essen egy síkba, sőt, azok burkolata is legyen egységes. Még szebb az élmény, ha a kerttől sem vagyunk lépcsőkkel, netán korlátokkal elválasztva.

Bútorok

A terasz hangulatát nemcsak a növények, de az odakerülő bútorzat is meghatározza.

Ha lehetőségünk van, kerüljük az olcsó műanyag bútorokat, mert ezek könnyen gombásodnak, törnek, hamar elszíneződnek. Nagyon szép és tartós a nádbútor, továbbá a hazai fűzvesszőből font ízléses fotelok, székek és asztalok sem kevésbé időtállók, ezeket vásárlás után célszerű lenolajkencével átfesteni.

Fedett teraszra nagyobb választékból szemezgethetünk. Ide bármilyen fából készült bútor, ha ízléses megfelel, sőt, védett helyre már kárpitozott
bútorokat is bátran elhelyezhetünk.

Arra ügyeljünk, hogy a töltelék- és a bevonó anyag ne legyen nedvszívó, a kárpit anyaga, színe és mintázata harmonizáljon az árnyékolóéval. ​

HBN

Címkék: , ,hirdetés