Egy irányba, gyorsabban közlekedhetünk a belvárosban

Útépítés a Kossuth utca és a Sas utca sarkán
Útépítés a Kossuth utca és a Sas utca sarkán - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Több lépcsőben, fokozatosan a jövő hét közepére teszik egyirányúvá a debreceni belvárosi utcákat.

– Most érkeztünk el az átalakítás legkritikusabb 7 napjához – jelentette ki Papp László polgármester a belvárosi egyirányúsítás pillanatnyi állásáról szóló sajtótájékoztatón. Kifejtette: a következő napokban hozzákezdenek az új forgalmi rendnek megfelelő útburkolati jelek felfestéséhez, a KRESZ-táblák kihelyezéséhez és a jelzőlámpa-áthangolásokhoz. Ezt azonban csak az érintett utcák 7 nap alatt történő szakaszos lezárásával tudják megoldani. Mielőtt a polgármester az ütemezés részleteit ismertette, hangsúlyozta, hogy sajnos, az időjárás felülírhatja a terveket. Ilyen munkákat ugyanis csak 5 foknál melegebb és száraz időben lehet végezni. Vagyis ha például kedden hideg lesz és eső, akkor csak szerdán kezdenek.

Az ütemezési terv

Az első nap délelőtt a Miklós utcán az Erzsébet utca és az Antall József utca közötti szakaszt zárják le, reggel 7 és 12 óra között, mindkét irányból. Az Erzsébet/Külső vásártér – Miklós utca és a Miklós utca – Antall József utca csomópontjában közterület-felügyelők és polgárőrök fogják segíteni a közlekedőket az eligazodásban. A délelőtt folyamán megtiltják az Antall József utcából a Miklós utcára történő jobbra és balra kanyarodást. A Szív utca Miklós utcai csomópontját szintén lezárják. Ezen a szakaszon ezután már egyirányú lesz a forgalom.

Az első nap délután a Miklós utcának az Antall József utca és a Piac utca közötti szakasza kerül sorra. A kivitelező várhatóan 12 és 16 óra között zárja le a területet. A közterület-felügyelők és polgárőrök ekkor a Miklós utca – Antall József utca és a Miklós utca – Piac utca csomópontjánál lesznek jelen. Délután megtiltják az Antall József utcából a Miklós utcára történő jobbra és balra kanyarodást. A szakaszt érintő munkák befejezéséig az Iskola utcát a Miklós utca felől zárják le. A Vörösmarty utca – Török Bálint utca csomópontjában letakarják a behajtani tilos táblát és zsák utca táblát tesznek ki annak érdekében, hogy a lakók az Iskola utcát megközelíthessék.

Fotók: Molnár Péter Fotók: Molnár Péter ©

(Az ütemezés további alakulásáról a következő napokban folyamatosan beszámolunk.)

Azokon a szakaszokon, ahol iskolák működnek, reggel 8 órától kezdődik a lezárás, hogy a szülők gyermekeiket autóval oda tudják vinni.

Lesznek még teendők

Kérdésre válaszolva Papp László kifejtette: egyes autóbuszok olyan jeladókkal lesznek felszerelve, amelyek a jelzőlámpákkal kommunikálnak, közeledésükre azok zöld jelzést fognak adni. A KRESZ szabályai szerint a buszsávokat az autósok kanyarodásra használhatják, és a taxisok is igénybe vehetik azokat.

A hónap közepén kezdték és haladnak
Debrecen - Nemcsak az önkormányzat révén zajló forgalom­átszervezési munkálatok miatt nehezebb a közlekedés ebben az időszakban az Erzsébet utca és a Szoboszlói út kereszteződésében, hanem azzal összefüggésben, a Magyar Közút Zrt. is a „pályán van”. Az állami cég dolgozói a tervek szerint novemb...

A polgármester arról is beszélt, hogy a belvárosi egyirányúsítással a munka nem ér véget, a jövő év végéig 53 kereszteződést fejlesztenek, melyekre összesen másfél milliárd forintot költenek. A belvárost érintő teljes projekt átadását 2018. március végére tervezik. A hátralévő időben 8 kilométernyi kerékpárutat és járdákat hoznak létre.

HBN-OCs


Külön sávokon haladnak

Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója arról számolt be a tájékoztatón, hogy az autóbuszok és a trolik a szóban forgó útszakaszokon az egyirányúsítás után is két irányba, de már buszsávokon fognak közlekedni. (Ez alól csak a Kistemplom melletti rész lesz kivétel, ahol a szűk hely miatt ilyet mindkét oldalban nem tudnak kialakítani.) A járatok útvonala és a menetidők egyelőre nem változnak. Nagy Attila kérdésünkre elmondta: ebben a tekintetben jelentősebb átalakítások a főpályaudvar építésének megkezdésekor lesznek.


Gyökeres változások

Az elmúlt hetekben végrehajtott beruházásoknak köszönhetően számos forgalmirend-változás következett, illetve következik be. Ezek közül a legfontosabbak: a Külső vásártér felől önálló jobbra kanyaradó sávon lehet majd az egyirányú Széchenyi utcára kanyarodni. A Piac utca felől a Nyugati utca felé haladó buszsáv lezárja majd a Széchenyi felől a Szepességi utcát, melyet csak a Hatvan és a Nyugati utca felől lehet megközelíteni, de a kerékpárosok számára a Széchenyi felől is megnyitják. A Csonkatemplom előtti gyalogátkelőt áthelyezik a Gambrinus közhöz. A szintén kelet felé egyirányú Kossuth utcáról a Sas utcára a belső sávból, onnan ki a Kossuth utcára két sávon lehet kikanyarodni. Szemben csak buszsáv lesz. A Sas utca és a Csokonai Színház közötti részen új buszmegállót alakítanak ki, miközben a Földhivatal és a rendőrség előtt lévőket megszüntetik. A Burgundia utcai gyalogátkelőhelyet megszüntették.

A Szent Anna utca a Hajnal utca felől a városközpont irányába válik egyirányúvá. Az Attila téren a Teleki utcáig kétirányú lesz a forgalom, hogy a Wesselényi lakótelep felől érkező forgalmát kiengedje. A Szent Anna utcán gyorsítósávot hoztak létre. A buszok ugyancsak külön buszsávon haladhatnak. A Miklós utca szintén egyirányú lesz a Külső vásártér, a Szoboszlói út felé. A Miklós utca felől az Erzsébet utcára kanyarodást megszüntetik, csakúgy, mint az ottani gyalogátkelőhelyet.


Forrás: Médiacentrum Debrecen
Debrecen - Utolsó üteméhez érkezett a belvárosi egyirányúsítási program. Animációs filmen tekinthetik meg, hogyan változik a közlekedés Debrecen szívében. Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb programja a közlekedés feltételeinek fejlesztése. Az átfogó közlekedés szervezési program összefüggő konce...

Megfordult a Ceglédi utca egyirányú forgalmi rendje is
Debrecen - Jól halad a belvárosi egyirányúsítás előkészülete, csütörtöktől több utcában új forgalmi rend lépett érvénybe. November 16-tól – csütörtöktől – a következő forgalmirend-változásra kell számítani Debrecen belvárosában: a Cegléd utca, a Baross utca, valamint a Nap utca jelenleg érvé...