Egy igazi vadász nem tesz ilyet!

Akt.:
Egy igazi vadász nem tesz ilyet!
© Fotó: Facebook/Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány
Debrecen, Hajdúszoboszló – Állatkínzással és orvvadászattal is gyanúsítják azt, aki lelőtte a fehér gólyát.

Megalapozatlan vádnak tartja, éppen ezért visszautasítja dr. Forgács Barna, az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezetének elnöke azokat a feltételezéseket, miszerint vadász lehetett, aki megsebesített egy fehér gólyát a közelmúltban.

Amint arról korábban a Hajdú Online beszámolt, kilenc lövedéket találtak annak a gólyának a testében, amelyet vélhetően a fészkében sebesítettek meg. Az elkeserítő esetről Facebook-oldalán számolt be a Hortobágyi Madárpark–Madárkórház Alapítvány. – Teljesen le vagyunk döbbenve – írták a történtekről a hortobágyi szakemberek, akik hozzátették, idén a parlagi sas után ez már a második fokozottan védett faj, amelyet vadász- és fegyvervizsgával rendelkezve, éles lőfegyverrel sebesítettek meg. (A fehér gólya eszmei értéke 100 ezer forint.)

Ezt a kijelentést teljesen megalapozatlannak tartja az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezete, akik arra hivatkoztak lapunknak elküldött levelükben, hogy a mai napig vannak jogszerűtlenül tartott vadászpuskák orvvadászok birtokában. Emellett a gólyában talált sörét szemek légfegyverből is származhattak, amely fegyvertípus engedély nélkül beszerezhető és tartható, ráadásul ezen fegyverek száma többszörösen meghaladhatja a jogszerűen, engedéllyel tartott vadászlőfegyverek számát.

Az eset kapcsán bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A vadásztársaság együttműködik az illetékes hatóságokkal, illetve a Madárkórházzal az eset kivizsgálásában.

Jó hír a madárral kapcsolatban, hogy egyre jobb állapotban van, már jár, de repülni még nem tud, várhatóan néhány hét múlva elhagyhatja a madárkórházat.

HBN