Egy igazi ellenfele van a Saul fiának

Akt.:
Nemes Jeles László
Nemes Jeles László - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A magyar film legjelentősebb vetélytársa a Mustang lehet a szoborért folytatott versenyfutásban.

– A Saul fia magyarországi diadalmenetében fontos szerepet játszott a cannes-i filmfesztiválon májusban elnyert zsűri nagydíja, ami kiemelkedő nézettséget generált – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Fejér Tamás, a debreceni Apolló Mozi vezetője.

– A következő lépcsőfokokat a Golden-Globe jelölés, majd a díj elhódítása jelentette. Nemes Jeles László alkotását december közepén mutatták be az amerikai mozikban, méghozzá a Star Wars hetedik részével párhuzamosan. A tengerentúlon is jól termel, értesüléseim szerint egymillió dollár a bevétele, amely egy magyar film esetében kifejezetten szép eredmény – számolt be a két héttel ezelőtti beszélgetéskor aktuális ismereteiről.

– Itthon az Andy Vajna-korszak legsikeresebb filmje lett a nézőszám szempontjából, a Coming Outot megelőzve – tette hozzá.

A leghangosabb taps

A diadalmenet február végén folytatódhat, ugyanis a Saul fia megnyerheti a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

A cívisvárosi artmozi vezetője azt mondta: amikor kihirdették ennek a kategóriának az öt jelöltjét, a Saul fia és a francia Mustang kapta a leghangosabb tapsot. Papírforma lenne a magyar győzelem, hiszen a témája „Oscar-barát” és maga a film is kiváló lett. Ennek ellenére a Mustang veszélyes ellenfél lehet. Ha tippelnem kellene, 85 százalékosra saccolnám a Saul fia esélyét. Úgy vélem, a hazai és nemzetközi elismerések Nemes Jeles következő filmjére lesznek jelentős hatással. Erről jelenleg keveset tudunk, csupán annyit, hogy 1920-ban fog játszódni Budapesten.

A Saul fia a legrangosabb szobor február 28-i esetleges elnyerésével hosszú böjtöt szakíthat meg, mivel legutóbb Szabó István Mephistója hozott hazánkhoz köthető Oscart 1982-ben.

HBN–BÁ
hirdetés