Egy igazi alföldi hang

Egy igazi alföldi hang
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetem szépíróként is sikeres dékánjával, a József Attila, Pro Literatura-, valamint Alföld-díjas szerzővel, Bálint Péterrel találkozhattak az olvasók a DEENK hétfői pódiumbeszélgetésén.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára a Jókai Mór február 18-i születésnapjához kapcsolódóan indult Magyar Széppróza Napja alkalmából szervezte meg a találkozót.

– A Magyar Írószövetség felhívására idén első alkalommal kapcsolódtunk ehhez az országos kezdeményezéshez, melynek egyik feltétele az volt, hogy irodalmi díjjal rendelkező szépírót kérjünk fel egy pódiumbeszélgetésre. A Debreceni Egyetemen nem volt nehéz a választás, hiszen a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja a számtalan tanulmánykötete mellett szépíróként is elismert – tájékoztatott Karácsony Gyöngyi főigazgató.

A különleges hangvételéről ismert Bálint Péter 1983 óta rendszeresen publikál, első regénye 1989-ben jelent meg Örvény és Fúga címmel. Azóta több tucat regény, esszé és tanulmánykötet látott napvilágot a tollából. Jókai Mór írásait ő maga is nagyon kedvelte, de szívesen forgatta Móricz Zsigmond és Füst Milán művet, francia tagozatos középiskolásként pedig Victor Hugo volt rá nagy hatással.

deenk2

Fotó: unideb.hu

– A filmek, a képzőművészet és a zene mindig is fontos szerepet töltöttek be az életemben, így nem véletlen, hogy a szövegeim vizuális látványán túl a zeneiség is fellehető a sorok között. Úgy gondolom, hogy attól jó egy mondat, ha az úgy szólal meg, mint egy dallam – hangsúlyozta Bálint Péter.

Az „Alföldi hang” címmel megrendezett író-olvasó találkozón természetesen a mesekutatás is szóba került, hiszen a dékán tudományos munkássága a kétezres évektől kezdve a tradícionális népmesék világára fókuszál. A Bölcsészettudományi Könyvtár Nagyolvasó teremében tartott pódiumbeszélgetéssel egyidőben egy kiállítás is nyílt Bálint Péter műveiből, amely egy hétig látható a könyvtár előterében.

– Debreceni Egyetem –