Egy ideig biztos nem lesz körforgalom Szoboszló egyik legforgalmasabb csomópontjában

Lekopott a zebra a forgalmas Dózsa György utcai csomópontban
Lekopott a zebra a forgalmas Dózsa György utcai csomópontban - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúszoboszló – A fokozott balesetveszély miatt vizsgálták a forgalmas helyeket.

Noha korábban szerették volna, belátható időn belül aligha lesz körforgalom Hajdúszoboszlón a Dózsa György, illetve a Bajcsy-Zsilinszky utcák kereszteződésében, amely az egyik legforgalmasabb csomópont a városban. Ez a városfejlesztési irodavezető-helyettes Holoda Attila alpolgármester szeptemberi interpellációjára adott válaszából derül ki. Az alpolgármester akkor két csomópont, köztük a fent említett esetében kérte a hivatalt a forgalomlassító lehetőségek vizsgálatára, ugyanis az autósok gyakran nem tartják be a 30 kilométeres sebességkorlátozást, így a gyalogosok számára fokozottan balesetveszélyes az átkelés, a problémát pedig tetézi, hogy a zebra is rég lekopott az útról.

Bonyolult csomópont

A csomópont – amelyet a Nádudvar és Balmazújváros, illetve a Kaba felé tartó járművek is érintenek – átépítése időről időre napirendre kerül, arról már egy 15 évvel ezelőtt készült fejlesztési tervben is szó esik, ám az elképzelésből a mai napig nem lett semmi. A helyzetet bonyolítja, hogy a kereszteződés négy ágából három útnak a Magyar Közút Zrt. a kezelője, s csak egynek a helyhatóság.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A közelmúltban a társasággal folytatott egyeztetéseken az derült ki, hogy körforgalom építése helyett reálisabbnak tűnik a csomópont jelzőlámpássá alakítása. Ha ezt az önkormányzat kezdeményezi, megvalósítás esetén a költségeknek legalább 25 százalékát át kell majd vállalnia – áll a válaszban. Ez a megoldás viszont csak hosszabb távon képzelhető el. Ennél lényegesen hamarabb kerülhet sor a kereszteződés lekopott zebráinak újrafestésére. A dokumentumból kiderül: az ügyben már többször is keresték a Közutat, ám ez ideáig nem festették újra, holott azt szeptember végére ígérték. Ennek oka, hogy a közbeszerzési eljárás még nem zárult le. Ezért a festés soron kívüli elvégzését kérték a társaságtól.

Nincs gyalogátkelő

Holoda Attila interpellációjában a Kossuth és Hőgyes utcák kereszteződésére is felhívta a figyelmet, ahol jelenleg nincs zebra, viszont sok iskolás megy ott át. Ezzel kapcsolatban a városfejlesztési irodavezető-helyettes emlékeztetett: az engedélyezést végző hatóság korábban nem látta indokoltnak gyalogátkelő építését. Mivel a Kossuth utcának csak a Hősök tere irányába vezető felén van 30 kilométeres sebességkorlátozás, leghamarabb a csomópont túloldalán annak a Török utcáig tartó kiterjesztése hozhat megoldást. Ezen kívül burkolati jelekkel is felhívnák a figyelmet a balesetveszélyre. A munkálatokat – lévén önkormányzati utakról van szó – a költségvetés útfenntartási keretéből finanszíroznák.

Az iroda szerint végleges megoldást a csomópont körforgalmúvá alakítása jelentene, amivel egyidejűleg vélhetően a kijelölt gyalogos-átkelőhely is kialakítható lenne.

HBN
hirdetés