Biharkeresztes hírei

2018.04.05. 18:40

Közel kétszáz új munkahely jön létre Biharkeresztesen

Biharkeresztes - Felavatták a Viastein Kft. új térkő nemesítő üzemét, valamint letették a vállalat panelgyárának az alapkövét is a biharkeresztesi ipari parkban csütörtökön.

Biharkeresztes - Felavatták a Viastein Kft. új térkő nemesítő üzemét, valamint letették a vállalat panelgyárának az alapkövét is a biharkeresztesi ipari parkban csütörtökön.

A most elkészült gyár a világ legmodernebb technológiájú gépeivel van felszerelve, és 10-15 új munkahelyet teremt, míg a jövő év végére elkészülő panelgyár újabb 180 embernek ad majd munkát.

Fellendül a gazdaság a határ mentén

Az épülő autópályának köszönhetően új cégek települhetnek Biharkeresztes határába.

A vállalat által termelt térkövek közel 40 százalékát exportálják, legfőképp Romániába, így a magyar tulajdonú Viastein Kft. a nemzetközi piacon képviseli hazánkat – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a biharkeresztesi gyár új üzemének átadóján.

– A világon egyre több az új technológia, ez egy modernkori ipari forradalom. Ez pedig valamennyi vállalatnak új körülményeket teremt. Úgy vélem, az itteni gyár tökéletesen eleget tesz a követelményeknek, ráadásul folyamatosan fejlődnek. A most felavatott 4,5 milliárdos üzemük mellé ugyanis már építik is a következőt. Az összesen 8,9 milliárd forintba fog kerülni, ám a kormány ehhez egy 2,8 milliárd forintos támogatást nyújt – jelentette be a miniszter.

Kevesebb a munkanélküli

A gazdaság fejlődése azt eredményezte, hogy a tizenkét százalékos munkanélküliséget nyolc év alatt Hajdú-Biharban is öt százalék alá tudták szorítani. Ez ugyancsak kihívást jelent, most azonban már abból a szempontból, hogy újabb munkahelyekre van szükség. A miniszter továbbá azt is kiemelte, hogy a magyar gazdaság versenyképességét tovább kell fokozni.

-A beruházásokért egyre nagyobb verseny folyik, ám Magyarországnak meg van az az előnye, hogy egész Európában mindössze nálunk van egyszámjegyű társasági adó, ráadásul a személyi jövedelemadó is nálunk a legalacsonyabb. Továbbá azon is dolgozunk, hogy csökkentsük a szociális hozzájárulási adót, amely jobb fizetéseket eredményez, így segít abban is, hogy a szakemberek itthon maradjanak. Ezen felül tavaly már az exportcikkekből befolyt összeg is csúcsot döntött, ugyanis 100 milliárd euró fölötti összeget termelt, amelyet idén szeretnénk növelni – tette hozzá.

Sok cég érdeklődik

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az utóbbi időben a kormány rengeteg pénzt költött arra, hogy az elmaradottabb régiókban is fellendüljön a gazdaság. Reméli, egyre több cég követi a Viastein példáját, és települ Hajdú-Biharba, ugyanis az a munkahelyhiányra is megoldást jelent. Hozzáfűzte, Barabás Ferenccel, Biharkeresztes polgármesterével már arról egyeztettek, hogy újabb területeket csatolnak az ipari parkhoz, mivel az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés az ipari park iránt.

Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezetője elmondta, komoly piaci szereplők akarnak lenni, éppen ezért a lehető legmagasabb minőségben dolgoznak, és arra törekednek, hogy felkészült szakembereket foglalkoztassanak.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!