Egy folyónk sem kapott kiváló minősítést

Akt.:
A vízkészlet megóvásához hozzátartozik a szennyvíztisztító telepek építése is
A vízkészlet megóvásához hozzátartozik a szennyvíztisztító telepek építése is - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Hogy a jövőben is legyen tiszta ivóvizünk, meg kell óvni készletünket.

Folyóvizeink közül egyik sem ért el kiváló minősítést, 6-ot találtak jónak, 23-at mérsékeltnek, 8-at gyengének és 2-t rossz állapotúnak a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai – hangzott el vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálatáról rendezett szakmai fórumon.

– Az Európai Unió 2000-ben határozta meg a víz keretirányelvet, amely az EU tagországaira kötelező érvényű. A csatlakozást követően Magyarországnak is kötelessége végrehajtani az abban előírt feladatokat. Ennek egyik eleme a vízgyűjtő-gazdálkodási terv elkészítése volt, melyet 2009-ben minden tagállamnak közzé kellett tennie és hat évente felül kell vizsgálnia – mondta el bevezetőjében Bara Sándor, a Tivizig igazgatója a vizsgálat eredményét ismertető rendezvényen.

A víz keretirányelv eredeti célja volt, hogy 2015-re a felszíni és felszín alatti víztestek jó állapotúak legyenek. A természeti vagy a gazdasági lehetőségek azonban nem mindenhol teszik lehetővé a jó állapot elérését, ezért a megvalósítás megalapozott indoklással 2021-re, illetve 2027-re, azaz a két következő hatéves ciklus végére kitolható.

Enyhe javulás

A víz keretirányelv általános célkitűzései: a vizekkel kapcsolatban lévő élőhelyek védelme, és állapotuk javítása; a fenntartható vízhasználat elősegítése a vízkészletek hosszú távú védelmével; a vízminőség javítása a szennyezőanyagok kibocsátásának a megakadályozásával; az árvizeknek és aszályoknak a vizek állapotára gyakorolt kedvezőtlen hatásainak mérséklése.

Ménesné Óvári Judit osztályvezető-helyettes a Tivizig két területi alegysége, a Berettyó menti, illetve a Hortobágy-Berettyó menti terület felszíni és az alatti, köztük a termál víztestek eredményeiről számolt be. (A víztest kifejezés az angolból szó szerint átvett fordítás, amely még egy kiszáradt patakmederre is vonatkozik, vagyis a teljes vízhiányra is ezt használja a szakma).

Ez alapján a hat évvel ezelőtti helyzethez képest a Tivizig több megyét érintő működési területén a vízfolyás víztestek ökológia állapotában 6-ról 14-re nőtt a jó minőségűek aránya (kiváló nincs), de a rosszaké is két százalékkal 5-re emelkedett. A másik két kategóriában enyhe visszaesés mutatkozik.

HBN-ÉP


A Tivizig alegységei

Hortobágy-Berettyó59 településen (köztük Füzesgyarmat, Túrkeve, Tiszavasvári) több mint 463 ezer ember él.Berettyó

57 településen (például Balkány, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Debrecen, Derecske, Füzesgyarmat, , Létavértes, Nyíradony, Nyírlugos, Szeghalom, ) csaknem 126 ezer ember él.


Címkék: , ,