Egy fesztivál, ahol nincsenek rangsorok és díjak

Akt.:
A Verona 1301 osztálytermi előadás
A Verona 1301 osztálytermi előadás - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen - Két megyénkbeli csapat is kiérdemelte, hogy bemutatkozhasson a 25. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon, amelyet immár hetedik alkalommal rendeznek Debrecenben június 3-án és 4-én. A programon 25 csoport lép színpadra a Csokonai Színházban és a Vojtina Bábszínházban. Kísérőrendezvényként színház-pedagógiai konferencián vizsgálják a kamaszkommunikációt.

Színházi környezetben mutathatják be a fiatalok azt, amin hónapokon át dolgoztak, tanulhatnak egymástól és okulhatnak a szakmai véleményekből – sorolta Komolay Szabolcs, kultúráért felelős alpolgármester a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál előnyeit. A június 3-4-én Debrecenben megrendezendő programon közel ötszáz gyerek lép színpadra.

– Közülük bizonyosan nem lesz mindenkinek ez a hivatása, ám értő nézővé cseperednek, ha ma életük része a színház és remények szerint a városhoz is jó emlékek kötik majd őket – tette hozzá. A rendezvénysort 25. éve szervezi a Magyar Drámapedagógiai Társaság, amelynek elnökségi tagja, Csáki Szabolcs ismertette a szemle részleteit kedden a Vojtina Bábszínházban. Megtudtuk a felmenő rendszerű megmérettetésre 210 csoport jelentkezett, a megyei és regionális találkozók után huszonöt csapat – köztük öt határon túli – játszhat most.


f2

A XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál döntőjének eseményeit ismertették | Fotó: Molnár Péter


A fesztiválon nincsenek rangsorok, díjak. Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház vezetője, Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója és Pinczés István rendező, valamint egy nyolctagú diákzsűri értékelése segít majd a fejlődésben a deszkákra állóknak és pedagógusaiknak – mondta a ZeneTheatrum Musical Színház vezetője.

Láposi Terka, a Vojtina Játszószínházának művészeti vezetője szólt a szemle egyedülálló kísérőrendezvényéről, amelyet a negyvenéves bábegyüttes és a főszervező kezdeményezett. A színházi nevelési és színház-pedagógiai konferencián a kamaszok kerülnek fókuszba. – Ez az a korosztály, amely a bábszínházba már nem jár, kőszínházba még nem. Egyre kevésbé értjük a nyelvüket. Ezért a módszertani napon közösen keressük, hogy hogyan lehet jól kérdezni a kamaszoktól – vezette fel Láposi Terka. A Déri Múzeum dísztermében június 3-án 10-től 16 óráig négy színház élő és videós bemutatóval ismerteti meg a színházi nevelési előadását, azt a formát, ahogyan kapcsolódni igyekszik a fiatalok világához. Megismerhetjük a Csokonai Színház Verona 1301, valamint a Vojtina Bábszínház Lomtalanítás című darabjait.

HBN–HABE


A fesztiválon fellépő diákszínjátszók előadásai ingyenesen megtekinthetők, jelentkezni csoporttal vagy egyénileg az orszagos.talalkozo@gmail.com e-mail címen lehet. A programlista itt megtekinthető. A konferenciára is várják az érdeklődőket, a részvétel regisztrációhoz kötött: szervezes@vojtinababszinhaz.hu