Egy éven át biztosan pezsegni fog Debrecen dzsesszélete

Akt.:
Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója
Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Megalakult a debreceni dzsesszklub, jó zenéből egy ideig biztosan nem lesz hiány.

A dzsesszklub elnevezés már legalább fél évszázada időről időre felbukkan a városban, majd feledésbe is merül, mert egy klubot működtetni zenészek, együttesek, előadók felléptetésével elég költséges. Emiatt halt el egy idő után minden ilyen kezdeményezés, legutóbb 2006-ban az előtte négy évvel Debrecen Jazz Club néven indított és a Hangfogó Kulturális Egyesület által működtetett is. Az egyesület akkori vezetője, Mohos Péter keddi sajtótájékoztatójukon örömmel számolt be arról, hogy sikerült újra életre hívni a klubot.

Jó helyen a DMK-ban

A Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatását élvező dzsesszklub működéséhez segítséget nyújt a Debreceni Művelődési Központ (DMK) is. Igazgatója, Jantyik Zsolt elmondta, az intézmény harmadik éve törekszik arra, hogy az öntevékeny közösségeket támogassa, ezért örömmel vették a klub újraindítását. Annál is inkább, mert ez egy folyamat, amit a debreceni rockzene 50 éves évfordulója kapcsán megalakult Debreceni Zenész Klub 2014. év eleji létrehozása előzött meg. Fontos lépés ez, hiszen a város neve a dzsesszel is összeforrt – tette hozzá az igazgató.

Az újra indított klub titkára, Mohos Péter bevezetőjében arról beszélt, hogy minden városban a legnagyobb gondot a megfelelő játszási hely hiánya okozza, ezért örömmel tartják a klubfoglalkozásokat a DMK-ban, de természetesen szerveznek programokat egyéb helyszínekre is.


Mohos Péter, a Debreceni Jazz Club titkára | Fotó: Derencsényi István Mohos Péter, a Debreceni Jazz Club titkára | Fotó: Derencsényi István ©

Dr. Kiss Ernő emlékére

Több féle célt tűztek ki a pályázatukban. Ezek egyike, hogy a megyében élő improvizatív muzsikát játszó fiataloknak – köztük a zeneművészeti karon, illetve szakközépiskolában tanulóknak, valamint a rocksuliba járóknak – bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. Ugyancsak fellépési lehetőséget akarnak adni a Debrecenben vagy Hajdú-Biharban működő dzsesszformációknak. Emellett a teljesség igénye nélkül szeretnék bemutatni a hazai dzsesszélet legjobb előadóit, formációit. Hagyományteremtő szándékkal minden évben meg fognak emlékezni dr. Kiss Ernőről, aki a hatvanas években meghonosította a műfajt a városban, de nagyon korán, 1982. május elsején távozott az élők sorából. Rá emlékezve a halála évfordulóján rendeznek dzsesszhétvégét a várossal közösen. Ez nem azt jelenti, hogy a tavaly augusztusban már Debreceni Bor- és Jazznapok néven a Nagyerdőn lebonyolított rendezvény elmaradna sőt, éppen az a cél, hogy a városban minél több alkalommal szóljon a dzsesszmuzsika – mondta Mohos Péter lapunk felvetésére.

HBN-Égerházi Péter


Dzsesszfarsang, kreditpont

A klub idei programsorozata február 19-én ingyenes dzsesszfarsanggal kezdődik a DMK-ban, ahová a műfaj debreceni művelőit várják, akik egy rövid ismertető, valamint a klub elnöke, Zakar Zoltán és együttese fellépése után várhatóan örömzenéléssel szórakoztatják majd az érdeklődőket. Ezt követően május közepéig cirka két hetente lesznek foglalkozások, többek között lemezbemutató koncertet tart Balázs Elemér a zeneművészeti kar Liszt-termében. Az április végi dzsesszhétvégén pedig a város több szórakozóhelyére is szerveznek koncerteket. A zeneművészeti karral kötött hosszútávú együttműködés keretében a hallgatók kreditpontokat kaphatnak az előadások látogatásáért – jelentette be Kapusi Kálmán a kar tanszékvezetője.