felmérés

2020.01.11. 10:50

Optimistán állnak az emberek az idei évhez

A magyarok 57 százaléka szerint jól alakult az ország számára a 2019-es év, 55 százalék szerint pedig a gazdasági helyzet is javult a mögöttük hagyott 365 napban. Az optimizmus a 2020-as évre is kitart: minden második megkérdezett – azaz 54 százalék szerint az ország számára jól alakul majd az idei esztendő.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a kutatás december 4–6. között készült ezer fő megkérdezésével. A Nézőpont Intézet minden év végén elkészíti a felmérést, mert érdekes a társadalom és az elemzők számára, hogy a magyar táradalom egy-egy évet hogyan értékel általános és gazdasági szempontból – írja a hirado.hu.

Az elemző elmondta, „a gazdasági változásokat a bőrükön tapasztalják az emberek, pesszimistábbak szoktak lenni”.

Most kivételesen – a tavalyi és az idei évet figyelembe véve – a megkérdezettek meglehetősen optimisták voltak.

Ez azt vetíti előre, hogy „valamit mégis csak jól csinál nemcsak a kormány, hanem a magyar politika a különböző dimenziókban” – tette hozzá.

A 2019-es évben volt két választás is, az európai parlamenti és a magyarországi önkormányzati választás. Többféleképp lehet ezt értelmezni, de az biztos, hogy ha azt nézzük, hogy a kormánypártokra és az ellenzéki pártokra a választáson részt vett választópolgárok mekkora hányada szavazott, akkor azt látjuk, hogy a kormánypártok mindkét esetben 50 százalék fölötti eredményt értek el – hangsúlyozta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

„Ez mutatja azt is, hogy a választópolgárok többsége úgy ítéli meg, jó irányba halad Magyarország, jó irányba fejlődik a magyar gazdaság” – mondta a szakértő.

„Nem véletlen az, hogy 2013 óta, mióta növekvő pályán van a magyar gazdaság, a jelenlegi kormánypártok minden választást egyértelmű többséggel megnyertek” – hangsúlyozta.

Nagyjából háromszázezer fiatal lép be 2022-ben a politikai rendszerbe, és élhet szavazati jogával. A tavalyi év megítélésében a 18–29 évesek körében általános az elégedettség, 56–58 százalék között mozgott, a gazdasági teljesítmény esetében pedig 50 százalék körül mozgott – mondta Tóth Erik

Hozzátette, a 18–29 éves korosztály kétharmada – 65 százalékuk – szerint gazdasági szempontból inkább jól fog alakulni a 2020-as év, mint általános szempontból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában