Egy év, három bajnokság

A debreceni csapat Hódmezővásárhelyen
A debreceni csapat Hódmezővásárhelyen - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – A szenior úszók idei versenynaptárában három bajnokság is szerepel. Áprilisban Százhalombattán a rövidpályás (25 m-es medencében rendezett) szenior bajnoksággal kezdődött a sor, ahol Krasznai Róbert (74) szenior Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes szenior úszó, a Debreceni Sporcentrum-DSI tiszteletbeli versenyzője négy, Nagy Erzsébet Éva (28) szenior Európa-bajnok öt, Rentka László (57) szintén öt bajnoki címet szerzett.

Nagy Erzsébet Éva négy, Krasznai Róbert két, Rentka László egy országos csúcsot ért el. Néhány napig úgy tudtuk, hogy ifj. Bitskey István (40) két bajnokságához két országos csúcs is társult, de az időközben előkerült két 2008-as ausztriai versenyjegyzőkönyv alapján az érvényes csúcs Balajti Zoltáné a Budapesti Delfinektől. Dr. (idősebb) Bitskey István (73) három újabb bajnoki címével harmadik debreceniként teljesítette az Örökös Bajnoki cím feltételeit (a 2013-ban alapított kitüntetést eddig Puskás Pál (93) és Krasznai Róbert (74) érdemelte ki). Bujna Lilla (40) 400 m gyorson úszott korosztályos országos csúcsot.

A bajnokságon szenior versenyzőként résztvevő moszkvai olimpiai bajnok Sergey Fesenko és az olimpiai ezüstérmes Vermes Albán mellett az uszodában megjelent Moszkva olimpiai bajnoka, Wladár Sándor, a moszkvai olimpián 4. helyezett, Münchenben bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok, egykori világcsúcstartó Hargitay András, Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya és az uszoda névadója, valamint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, akik elismerésüket fejezték ki a szenior úszósport mozgalom iránt. Jelenlétük aktualitását az adta, hogy 2021-ben, a vizes világbajnokságon Budapesten a szeniorok világbajnokságát is megrendezik, amelyen akár 8000 szenior versenyző részvételére is lehet számítani a világ minden tájáról.

A második bajnokságot 50 m-es pályán, fedett medencében rendezték Hódmezővásárhelyen. A debreceniek számos dobogós helyezést elértek: hat bajnoki címmel zárt a legfiatalabbaknál Nagy Kata, öt bajnoki címet szerzett szintén a fiataloknál Nagy Erzsébet Éva. További eredmények: hat dobogós helyezés: Miklós Attila (ebből két bajnoki cím), négy dobogós helyezés: T. Kiss Jenő, három dobogós helyezés: Szabó Attila (ebből egy 1. hely), Demkóné Balla Sarolta (ebből egy 1. hely), Batta Gyula (ebből két 1. hely), Darnay Erika, Bihari Árpád (ebből egy 1. hely), egy dobogós helyezés: Salamon Tibor és Sárkány Ákos. Több debreceni váltó is a dobogón végzett.

Az idei harmadik szenior bajnokság a hagyományos három napos gyulai megmérettetés lesz augusztusban, amely közel 40 éve a legrangosabb hazai verseny. A megyék és a főváros egyesített csapatai közötti pontversenyben 2001 és 2003 között háromszor győzött a Debreceni Szenior Úszó Klub negyven-ötven fős csapata, amely egy év kivételével azóta is a legeredményesebb egyesületi csapatként fejezte be a bajnokságot.

– Dr. Rentka László –
a Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke