Egy esztendeje nyitotta meg kapuit a Nagyerdő

Akt.:
A piknikezőknek is kedvelt helye lett a parkerdő
A piknikezőknek is kedvelt helye lett a parkerdő - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Rendeltetésszerűen használjuk a parkerdőt, eddig néhány tízezer forint az okozott kár.

Közel egy éve használhatjuk, élvezhetjük a nagyerdei parkerdőt, és tesszük is mindezt, hiszen – és itt a hivatkozási alap a polgármesteri hivatal – a területet látogatók száma jelentősen növekedett a rekonstrukció előtti időszakhoz képest. Vannak vendégek a városból, a megyéből, az országból és még külföldről is, hiszen az európai viszonylatban is nívós környezet, a tóval, a játszóterekkel, a ködszínházzal, a sportolási lehetőségekkel szinte minden korosztály számára biztosít kikapcsolódást.

Annak érdekében, hogy ez az állapot hosszú ideig fennmaradhasson, a területet vagyonvédelmi szempontból szükséges volt bekeríteni és indokolttá vált szakszolgálattal folyamatosan védeni. Ugyancsak az értékvédelmet szolgálja a kapuk éjszakai zárva tartása. Úgy tűnik, hatékonyak a téli- és nyári nyitva tartásról a kapukra kihelyezett táblák, továbbá a parkőr­ök szóbeli tájékoztatásai, mert eddig még senkire sem zárták rá a Nagyerdő kapuit. A gyógyfürdőnél és az egyetemnél van ugyan 0–24 órás forgókapu, ám azokon csak kifelé lehet közlekedni, a kerékpárokat azonban a kapuk sajátos szerkezete miatt azokon nem lehet kivinni.


A kerékpározók is imádják a helyet | Fotó: Derencsényi István A kerékpározók is imádják a helyet | Fotó: Derencsényi István ©

Érdemes volt bekeríteni

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint nagymértékű károkozás az elmúlt időszakra nem volt jellemző, de előfordultak kisebb mértékű rongálások. A játszótéren két alkalommal szenvedtek kárt játékok, útbaigazító információs táblákat törtek le, valamint a gyepesített területen pihenők okoztak kárt néhány alkalommal az öntözőberendezésekben.

Sajnos előfordul, hogy a játszóteret a kamaszkorúak és felnőttek nem rendeltetésszerűen használják, valamint a tiltó jelzés ellenére a Békás-tavat fürdőzésre próbálják használni. A játszótér melletti mosdóhelyiségében több alkalommal eldugították a lefolyó csatornát. A lezárt kapukat illetéktelenek próbálták már felfeszíteni, történt már kerítésrongálás is, de ezek az esetek az őrző-védő szolgálat folyamatos jelenléte miatt nem jellemzőek. Összességében elmondható, hogy a terület – körülhatároltsága miatt – jobban kontrollálható vagyonvédelmi szempontból. A rongálás mértéke értékben kifejezve a park értékéhez képest jelentéktelen, pár 10 ezer forint volt.

HBN–KZS


Védenek és segítenek

A területet őrzők például akadályoztak már meg tűzgyújtást (feltehetőleg szalonnasütés, bográcsozás volt a cél).

Akik nem a park céljainak megfelelően viselkednek, azokat figyelmeztetik az őrök, végső esetben kivezettetik, ha szükséges, kihívják a rendőrséget. A felújított területeken több segélyhívót helyeztek ki, ezek szintén az ottpihenők biztonságérzetét hivatottak fokozni.

A járőrök ugyanakkor nem csak őrző-védő tevékenységet látnak el. Ha kell, az oda látogatók tájékozódásában is segíteni tudnak, valamint ha észlelnek bármilyen hibát, arról tájékoztatják az önkormányzat illetékesét.


Címkék: ,hirdetés