Egy ember meghalt, egy súlyosan megsérült: vádat emeltek a tavaly januári tragikus baleset ügyében

Halálos baleset a Külső Sámsoni úton
Halálos baleset a Külső Sámsoni úton - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Járási Ügyészség halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki elvesztette uralmát a gépjárműve felett, és áttérve a szemközti forgalmi sávba összeütközött egy szabályosan közlekedő személyautóval – áll a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

A híradás szerint 2018. január 19-én hajnali 5 óra 27 perc körüli időben a vádlott a tulajdonát képező nagy teljesítményű személygépkocsival egyedül közlekedett a 471-es számú főúton, Hajdúsámson felől Debrecen irányába.

A fenti helyen és időpontban éjszakai látási viszonyok voltak, az érintett útszakaszon közvilágítás nem volt, az útburkolat töredezett, egyenetlen és csúszós, vizes felületű volt, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/h – tájékoztatott az ügyészség.

Mint írják: a vádlott nem lépte túl a sebességhatárt, 75-80 km/h-val haladt, biztonsági övét is használta, azonban figyelemmel arra, hogy a röviddel ezután bekövetkezett baleset időpontjában közepesen ittas állapotban volt, figyelmetlensége, illetve dekoncentráltsága folytán a járművel megcsúszott, az autó megpördülve áttért a vádlott menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba.

Ebben a sávban haladt Debrecen felől Hajdúsámson irányába a sértett, aki észlelve az átsodródott gépkocsit, az ütközést elhárítani nem tudta. A két autó összeütközött, majd megpördülve a füves útpadkán állt meg – részletezi a karambol körülményeit a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség.

A baleset következtében a vétlen gépkocsi vezetője olyan többszörösen súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A közlemény szerint a balesetben az ittasan vezető vádlott is súlyos sérüléseket szenvedett.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában ún. mértékes indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bírósági szakban megtartandó előkészítő ülésen a vád tárgyává tett bűncselekmény vonatkozásában bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalás jogáról. Amennyiben az ügyben tárgyalásra kerül sor, arra az esetre a Debreceni Járási Ügyészség a vádlott vonatkozásában börtönbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság mellékbüntetésül a vádlottat tiltsa el a közügyek gyakorlásától.


Halálos baleset a Külső Sámsoni úton
Debrecen - Egy BMW haladt péntek kora reggel a 471-es úton, amikor eddig tisztázatlan körülmények között megcsúszott, majd az oldalával egy szemből érkező Suzukinak csapódott. A balesetben a vétlen jármű 28 éves sofőrje a helyszínen életét vesztette, a BMW-t vezető 39 éves férfi súlyosan sérült. ...