Egy élet múlhat a véradókon

Akt.:
Ányos József átveszi az elismerést
Ányos József átveszi az elismerést - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Minden csepp vér aranyat érhet az átömlesztésre váró betegek számára.

Nosztalgikus ízekkel várták a donorokat a városi Vérellátó Állomáson a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének munkatársai pénteken. A véradók között volt Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója is, aki eddig már 30 alkalommal volt donor.

A vezérigazgató elmondta, 1974-ben, még katonaként adott először vért, a későbbiekben pedig rendszeresen nyújtotta a karját. – Családi okok is köteleztek a véradásra, hiszen édesapámnak volt egy szívműtéte, aminél vért kellett kapnia. Mivel a beavatkozás sikeres volt, eldöntöttem, a későbbiekben is donor leszek. A héten pedig kaptam egy elismerő oklevelet arról, hogy már 30 alkalommal segítettem másokon ilyen módon – jelentette ki a vezérigazgató.

Anyagiaktól független segítség

Ányos József kifejtette, addig, míg megfelel minden előírásnak, és egészséges lesz, vért fog adni. – Volt, amikor zavar keletkezett a rendszerben, és nem adhattam volna vért, de egy kontrollvizsgálat után kiderült, hogy minden rendben van. Nem csak a saját elvárásaimnak tudok így megfelelni, de talán még példát is tudok mutatni. Fontosnak tartom, hogy minél több donor legyen, mivel a vért nem lehet technológiai úton pótolni.

HBN–BR
hirdetés