Egy egyszerű módszer, amivel biztosan megállíthatja az önről terjedő pletykát

Akt.:
Egy egyszerű módszer, amivel biztosan megállíthatja az önről terjedő pletykát
© Forrás: brightside.me
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – “El tudod képzelni? A férje…”. “Láttad, hogy nézett ki tegnap?”, “Olyan udvariatlanok a gyerekei.” Mindannyian halllottunk már ehhez hasonló kifejezéseket, és valószínűleg rólunk is beszéltek már hasonlóan a hátunk mögött. Az emberek szeretnek pletykálni. Egy tanulmány szerint a beszélgetéseink 80 százaléka arról szól, hogy valaki másról beszélünk.

Nade miért pletykálunk? A pszichológusok szerint ennek az az oka, hogy így akarunk szociális kapcsolatokat építeni másokkal. Az embernek szüksége van, kettő, vagy még több emberre, akivel szorosabb kapcsolatot ápol, amikor pedig bizalmas információkat osztunk meg másokról, izgatottságot érzünk. A pletykálás során előfordul, hogy a kibeszélt ember hibáira, tévedéseire hívjuk fel a figyelmet és magunkkal hasonlítjuk össze.

A pletykálás rossz szokás, és úgy gondolnánk, hogy megállíthatatlan, viszont a pszichiáterek szerint egyetlen mondattal véget vethetünk a rosszindulatú terjesztéseknek. Azt tanácsolják, amikor valaki rossz színben akar feltüntetni minket mások előtt, egyszerűen menjünk oda hozzá és hívjuk félre, majd kérdezzük a következőt:

Miért mondod ezt?”

Egyszerűnek tűnik, nemde? Viszont hatásos. Először is a kérdés eloszlatja a pletykálóban a motivációt, amiért beszélt a másikról. Másrészt ezzel azt sugalljuk, hogy az, amiről a hátunk mögött beszél, valójában érdektelen.

A pletykálás soha nem ártalmatlan, a szavaknak hatalmas erejük van. Amikor pedig a pletyka, vagy a hazugság terjedni kezd, akkor hatalmas pusztítás veheti kezdetét a kipletykált emberre nézve. Ez jusson eszébe, amikor legközelebb ki akar beszélni valakit a háta mögött!

(Brightside)


Pszichológia az iskolában: meglepő feladattal növelte diákjai önbizalmát egy tanár

A pedagógus azt szerette volna, hogy a gyerekek higgyenek önmagukban. Elérte a célját, a hatása pedig nem múlt el az évek alatt.

Eláruljuk, miért nem kellene vitatkoznia, amikor dühös

Soha nem kellene elkezdeni vitázni úgy, hogy zaklatott állapotban vagyunk. Mindenki tudja ezt az igazságot, mégis sokszor elveszítjük az irányítást az érzelmeink felett és azt vesszük észre, hogy már túl késő.

Minden harmadik embernek kellene egy pszichológus

Pszichológiai kérdésekről sokat beszélnek, és sokan rendelkeznek határozott véleménnyel ezzel kapcsolatban. De vajon mennyire reálisak ezek? Mi is a pszichológia, kik a pszichológusok? Már erről is elég ellentmondó vélekedések vannak.
hirdetés