Egy-egy mondat Borbély Szilárd emlékére

Akt.:
Borbély Szilárdra emlékeztek a Déri Múzeumban
Borbély Szilárdra emlékeztek a Déri Múzeumban - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Borbély Szilárd halálának negyedik évfordulóján kerekasztal-beszélgetést tartottak a Déri Múzeum dísztermében. A látogatók egy-egy olyan, a debreceni írótól származó idézettel érkeztek, mely fontos szerepet tölt be az életükben. A tervek szerint a későbbiekben ezekből az idézetekből s akár személyes gondolatokból könyvet fűznek össze. A különleges esten az író személyes és szakmai útja is szóba került.

Hozz egy mondatot! – ezzel a felhívással várták a látogatókat a Déri Múzeumban arra a kerekasztal-beszélgetésre, melyen halálának negyedik évfordulóján Borbély Szilárd alakjára és munkásságára emlékeztek.

Borbély Szilárd az egyik legjelentősebb irodalomtörténész volt, akinek a munkássága megkerülhetetlen. Olyan alkotásokat hozott létre, melyek fontosak, hogy fennmaradjanak a kulturális emlékezetünkben”

– mondta Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, hangsúlyozva: a múzeumnak különösen fontos, hogy számon tartsák, valamint újra és újra felhívják az emberek figyelmét a kulturális értékekre – többek között Borbély Szilárd tevékenységére.

Személyes emlékekkel tűzdelve

A kerekasztal-beszélgetésen elkerülhetetlennek bizonyult az íróhoz fűződő személyes szál. Olyan személyek vettek részt a beszélgetésben, akik maguk is ismerték Borbély Szilárdot: Debreczeni Attila, aki közvetlen kollégája, kutatótársa volt; Kozma Tamás, egykori tanítványa; és Valastyán Tamás, aki többek között az íróról szóló emlékkötet létrehozásában vett részt. Lakner Lajos elmondta, a személyes síkon túl maguk a szövegek is kiemelt hangsúlyt kaptak.

b2

Fotó: Molnár Péter

– Arra kértük az érkezőket, hogy hozzanak magukkal egy Borbély Szilárd-idézetet, ami valamiért megragadt az emlékezetükben, fontos volt a számukra – mondta. Kifejtette: bár négy éve hunyt el a debreceni író, korábban még nem rendeztek hasonló emlékestet. A szervezéskor azt tapasztalták, hogy habár sokan jelezték részvételüket, közülük a legtöbben még mindig nem tudnának megszólalni. Lakner Lajos elmondta, Borbély Szilárd halála sokak számára még eleven seb, ugyanakkor a múzeum feladata az emlékezés, ezért meg kell próbálni ezt a hallgatást feltörni.

Természetesen ez egy tragédia, de azt, hogy a művek megszülettek, és sokan ismerhették, ajándéknak is lehet tekinteni. Talán most érkezett el az idő arra, hogy ezt elindítsuk”

– fogalmazott.

Vittek egy mondatot

Az est fényét emelte, hogy a közönség tagjai érkezéskor kaptak egy lapot, melyre ráírhatták azt az idézetet, amit magukkal hoztak, de aki akart, személyes gondolatokkal is megtoldhatta azt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

Később a tervek szerint ezeket a lapokat egy könyvvé fűzik össze, mely fontos lenyomatot ad arról, hogyan él az emberek emlékezetében Borbély Szilárd.

VK