Egy csipetnyi cívisváros a Közel-Keleten

Egy csipetnyi cívisváros a Közel-Keleten
© Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tel-Aviv, Debrecen – Immár harmadszor rendezik meg a Magyar Gasztronómiai és Kulturális Napokat Tel-Avivban, az eseménynek idén Debrecen a díszvendége.

A kétnapos rendezvényt Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete, Ron Huldai, Tel-Aviv első embere, valamint Papp László, Debrecen polgármestere közösen nyitotta meg.

Papp László megnyitójában hangsúlyozta: a Debrecen és Tel-Aviv között márciusban indított menetrend szerinti repülőgépjárat a vártnál is sikeresebben működik. Számtalan izraeli turista érkezik hozzánk és az északkelet-magyarországi régióba elsősorban vallásturisztikai, kulturális és egészségturisztikai céllal. Ezért is fontos Debrecen részvétele a Magyar Gasztronómiai és Kulturális Napokon Tel-Avivban. Debrecen turizmusa az utóbbi esztendőben 10 százalék fölötti növekedést mutat, amely szoros összefüggésben áll a repülőtérről közlekedő járatok fejlesztésével – fogalmazott a polgármester.

A Magyar Gasztronómiai és Kulturális Napokon a kulináris sokszínűséget számos magyar stand, valamint főző- és borbemutatók biztosítják, a hangulatról pedig a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Sabbathsong Klezmer Band fellépései gondoskodnak. A polgármester még az egykori lokista Korhut Mihállyal is találkozott, aki jelenleg az izraeli Hapoel Beer-Seva csapatát erősíti.

Korhut Mihály és Papp László polgármester | Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Korhut Mihály és Papp László polgármester | Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ©

Az esemény ideje alatt az ételpultoknál és az éttermekben a látogatók hagyományos magyar ételeket – pörköltet, palacsintát, lángost, kürtőskalácsot, dobos tortát, egyéb süteményeket, péksüteményeket, kézi készítésű csokoládékat, csípős szalámis szendvicseket, valamint magyar élelmiszer-alapanyagokat és termékeket vásárolhatnak. A kiállításon a VisitDebrecen turisztikai standnál óriási a siker és érdeklődés, miután egy különleges VR virtuális valóság szemüveg segítségével bárki azonnal Debrecenben érezheti magát. Abban a pillanatban, ahogy a szemüveget az érdeklődők a fejükre helyezik, szinte kiszakadván a valóságos környezetből, egy virtuális sétát tehetnek a Békás-tó környékén.

Az izraeli látogatás keretében Papp László polgármester és a kíséretében lévő Széles Diána alpolgármester felkeresi Debrecen izraeli testvérvárosát, Rishon LeZiont is, ahol találkoznak Dov Zur polgármesterrel.

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata –