Egy cívisvárosi is részesült a megtisztelő elismerésben

Debrecen. Podmaniczky-díjas lett a debreceni polgármesteri hivatal mikrofilmes műszaki-történeti adattárában dolgozó Papp József.

Az elismerést múlthét csütörtökön vehette át a Város- és Faluvédők Szövetség kecskeméti országos találkozóján. A díjat minden évben azok kapják akik, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében.

Papp József 1985-ben megtervezte és megszervezte a ma is működő nyilvántartó-visszakereső rendszert, majd ezt követően a helytörténeti kutatómunkájának köszönhetően például megalkotta a város belterületi városrészeinek névrendszerét, rendszeresen lektorál várostérképeket, kiadványokat, illetve várostörténeti és építéstörténeti témákban előadásokat tart a Debreceni Egyetemen, a megyei és városi intézményekben. – A hivatali munkámból kifolyólag rengeteg olyan Debrecennel kapcsolatos információval találkoztam, melyről nem tudtak a cívisvárosiak. Úgy gondoltam, fontos, hogy a debreceniek az adatok által jobban megismerjék saját településüket. Az első munkám a debreceni repülőtér tulajdonviszonyainak és építéstörténetének felderítése volt, az egyik legbüszkébb mégis a Romkertben található állandó kiállítás szövegére vagyok, melyet én írtam – mondta Papp József. Debrecen méltóképpen büszke lehet a helytörténeti kutatóra, hisze nem ez az első díja; a Kós Károly-díjat két évvel ezelőtt „a településvédelem és településszépítés területén végzett kimagasló tevékenység elismeréseként” Budapesten vehetett át.

Címkék: