Egy bűnük volt: magyarok voltak

Az emlékfal előtt a megyei huszárok
Az emlékfal előtt a megyei huszárok - © Fotó: Magánarchívum
Köröstárkány – A köröstárkányi vérengzésre emlékeztek vasárnap, ott voltak a hajdú-bihari huszárok is.

A hajdú-bihari huszárbandérium gyalogos díszőrsége is közreműködött a romániai Bihar megyei Köröstárkány településen rendezett megemlékezésen, amelyen az 1919. április 19-ei tragikus eseményekre emlékeztek, az elmúlt vasárnap.

Köröstárkány csodálatos környezetben fekvő bihari település, Belényes közelében. A falu azonban arról is ismert, hogy feldühödött, katonaruhába bújt román civilek, 1919 áprilisának húsvét szombatján, rettenetes mészárlást rendeztek a faluban és a közeli Kisnyégerfalván. Köröstárkány település lakóit ünnepi készülődés közepette rohanták le, és 91 ártatlan civilt lőttek le, köztük 80 éves nénit, és 17 éves fiatal legényt is. Egyetlen „bűnük”, legyilkolásuknak oka: magyar emberek voltak…

A 96 éve történt szörnyű tragédiára, a helyi református templomban rendezett emlékező istentiszteleten, majd a közelében lévő, 1999-ben emelt emlékfalnál tisztelegtek, koszorúztak, a rokonok, ismerősök, és meghívott személyiségek, politikusok és társadalmi szervezetek küldöttei – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre, a megyei huszárbandérium sajtófelelőse.

HBN