Egy baszk elszakadási csoport tucatnyi tagját fogták el

Spanyolországban a rendőrség péntekre virradó éjszaka 13 fiatalt vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy olyan szélsőséges baszk csoport tagjai, amelyik szoros szövetségben áll az ETA-val – a Baszkföld Spanyolországtól való elszakadásáért harcoló terrorszervezettel.

Az elfogottak a SEGI nevű titkos társaság feltételezett tagjai. A csoport elleni razziában több mint 300 rendőr vett részt a Spanyolország északi részén található Baszkföld és Navarre tartományokban.

A spanyol belügyminisztérium szerint az őrizetbe vett gyanúsítottak 20 és 29 év közöttiek, akiket mind Madridba szállítottak. A hatóságok szerint várhataón az ETA támogatása, valamint “utcai terrorizmus” címén emelnek majd vádat ellenük, miután a terrorcsoport ifjúsági szervezetének tekintett SEGI tagjai rendszeresen támadnak rá a spanyol állami hivatalokra, illetve tisztviselőkre, rendőrökre. Akcióikhoz gyakorta használnak gyújtóbombákat.

Spanyolországban ez már a második jelentős razzia a SEGI ellen, amelyet az ETA-hoz hasonlóan terrorcsoportnak minősített a legfelsőbb bíróság – a két szervezetet összekötő szoros kapcsolatok miatt. Az első akcióban, tavaly novemberben a spanyol rendőrök a SEGI 36 feltételezett tagját, köztük a csoport 7 állítólagos vezetőjét fogták el.

A Spanyolországhoz tartozó Baszkföld függetlenségéért harcoló ETA egyébként szeptember 5.-én videóüzenetet küldött a brit közszolgálati médiumnak, a BBC-nek. A felvételen az ETA tagjai arról beszélnek, hogy több hónapja úgy döntöttek: “felhagynak fegyveres harcukkal”. A videóüzenet felbukkanását követően, két héttel később az ETA nemzetközi közvetítők segítségét kérte a több évtizedes konfliktus feloldására. Egyúttal azt is bejelentették, hogy hajlandóak letenni a fegyvert – a megfelelő feltételek esetén. Bejelentéseiket azonban világszerte szkeptikusan fogadták, mivel az ETA a múltban már többször is felrúgta fegyverszüneti megállapodásait.

– Független HÍrügynökség –

Címkék: , ,