Egy baleset, és bedugul a 35-ös

Akt.:
A polgármester szerint szélesíteni kellene az utat
A polgármester szerint szélesíteni kellene az utat - © Fotó: Matey István
Debrecen–Józsa – A szerdai esemény is rávilágított a Debrecen és Józsa közötti közlekedés sebezhetőségére.

Műszaki hibás tehergépkocsi mögött várakozó Opel kisbusznak ütközött szerdán reggel egy Józsa felől Debrecen irányába haladó Lada, melynek sofőrje későn észlelte az álló kisbuszt. A balesetben személyi sérülés szerencsére nem történt, de a fél útzár mellett történő helyszínelés miatt (is) kialakult dugó ismét rávilágított arra, hogy a cívisváros és Józsa közötti útszakasz főleg csúcsidőben mennyire túl van terhelve.

Kilométeres konvoj

Szerdára fagyot ígértek a meteorológusok, tehát sejteni lehetett, hogy ez az időjárás-változás valahogyan kihat majd a közlekedésre is. Akinek a 35-ös főút józsai szakaszán kell reggelente átutaznia, már tudja, hogy a megszokottól eltérő, hirtelen jött eső, netán fagy igencsak lelassítja ott a közlekedést. De, hogy a menetidő akár 1–1,5 óra is lehet, arra azért a rutinosak sem számítottak. A baleset miatt többen nem jutottak el 8 órára az úti céljukhoz, de még azok is körülbelül 9 óra 20-ig az úton vesztegeltek, akik 8 után indultak el.

Sokan visszafordultak, a türelmesek pedig, akik 8 körül szálltak autóba Hajdúböszörményben, majd’ fél 10-kor érkezhettek meg a cívisvárosba. Hiába történt az „incidens” azon az útszakaszon, ahol már két sáv engedi az autósokat Debrecenbe, a közlekedés olyannyira bedugult, hogy Józsán már a fűútba torkolló utcákból sem lehetett kikanyarodni, azt követően pedig a lámpák is tartották a forgalmat. A becslések szerint több mint öt kilométeres konvoj alakult ki, s ez az első fél órában szinte meg sem moccant. Még jóval azután is, hogy teljesen megszűnt az útzár, csak „csorgott” az autóhad.

Nincs menekülőút

A Napló internetes levelező fórumán, az Agorán is téma volt a reggeli torlódás. Egy hozzászóló szerint a baleset rávilágított egyfelől arra, hogy a 35-ösnek nincs alternatívája, s ha azon a szakaszon bedugul, semerre sem lehet kerülni. Másrészt arra, hogy kellene Alsójózsáról egy átkötés a 35-ös úttal párhuzamosan a Kartács utcába, vagy egy hasonló párhuzamos út Felsőjózsáról a Vezér utca végéhez.

jzs1

Sok esetben feltorlódik a forgalom Debrecen és Józsa között | Fotó: Matey István

Bővíteni kellene

Amennyiben valaki idejében értesült a balesetről, az érvényes autópálya-matrica birtokában Hajdúböszörménynél felhajthatott az M35-ösre, hogy aztán az elkerülőn keresztül jusson be Debrecenbe. Felvetődik a kérdés, ilyen esetekben lehet-e használni az autópályát matrica nélkül is. Mint kiderült, az érintett pályaszakasz útfenntartójának jogosultsága, hogy a balesetre tekintettel ideiglenesen engedélyezi-e az út használatát az érvényes matricával nem rendelkezők számára is. Csúcs­időben már a józsai utcákról a főútra kikanyarodás is nagyon nehéz, hiszen a járművek a harmincötösön egymást érik. Mivel az út érintett szakaszán csak egy-egy sávban haladhat a forgalom, katasztrófával ér fel, ha valamilyen okból az egyiket lezárják. Még márciusban, amikor Papp László, Debrecen polgármestere a debreceni közlekedésfejlesztésről tartott fórumot, szó esett a Debrecen és Józsa közötti útról is.

Mint mondta, nagyon sok kritikai megjegyzés érkezik az ottani forgalmi helyzettel kapcsolatban, s szerinte megoldást a kétszer kétsávosítás nyújtana, illetve az, ha a 35-ös főúttal párhuzamosan építenének egy összekötő utat, amin a Balmazújvárosi útra ki lehetne majd jutni.

HBN–MSZ


Kövesse élőben a debreceni közlekedési helyzetet a Waze térképének segítségével:


Fotó: Derencsényi István
Debrecen - Helyenként vizsgálják a dupla balra, illetve a dupla jobbra kanyarodás lehetőségének megteremtését. Szerda délelőtt végigautóztunk Debrecen centrumában az elmúlt napokban egyirányúsított nagy utcákon. Azt tapasztaltuk, hogy szinte mindenütt jelentősen felgyorsult a közlekedés. Forgalmi...