„Egy álom vált valóra”

Korhut Mihály a Portugália elleni meccsen
Korhut Mihály a Portugália elleni meccsen - © Fotó: Getty Images
Debrecen – A Loki hátvédje, Korhut Mihály az Európa-bajnokság után szeretne a vb-selejtezőkön is szerepet kapni a válogatottban.

Ki ne tudná, hogy a magyar labdarúgó válogatott csoportelsőként abszolválta a franciaországi Európa-bajnokság első szakaszát, miután Ausztriát 2–0-ra megverte, Izlanddal 1–1-es, Portugáliával pedig 3–3-as döntetlent játszott. A belgák sajnos megálljt parancsoltak a mieinknek a nyolcaddöntőben, ám a magyarok teljesítménye így is felülmúlt minden várakozást. A DVSC-TEVA balhátvédje, Korhut Mihály végigjátszotta a luzitánok elleni találkozót, vele beszélgettünk.

Sikerült már felfogni a Franciaországban történteket?

Korhut Mihály: Éppen ma, ébredés után mondtam a feleségemnek, hogy szinte felfoghatatlan ez az egész. Végre újra itthon vagyok, ám előtte felejthetetlen napokat élhettem meg. Én és a csapattársaim is nagyon jól éreztük magunkat, valóban egy álom vált valóra, kár, hogy véget ért. Reméljük, lesz még ilyen élményben részünk a jövőben.

Milyen érzés volt a portugálok ellen pályára lépni, hogyan sikerült tartanod velük a tempót?

Korhut Mihály: Pont a csoport legesélyesebb csapatának tartott Portugália ellen kaptam szerepet. Remekül éreztem magam a pályán, holott teljesen más ritmusú mérkőzés volt, mint egy NB I-es meccs. Az ellenfél tele volt világsztárokkal, akiket eddig csak a tévében láthattunk, örülök, hogy játszhattam ellenük. A szurkolók is sokat segítettek abban, hogy ilyen nívójú összecsapást tudtunk produkálni ellenük. Többen mondták, hogy az volt az Eb egyik legjobb meccse, sok gólos, a nézők szempontjából nagyon szórakoztató volt, nekünk azonban annyira nem, mert nyerni szerettünk volna. Ennek ellenére csodás élmény volt.

Véleményed szerint miben rejlik a nem mindennapi siker titka?

Korhut Mihály: Csak azt tudom mondani, mint a többiek, hogy nagyon együtt van ez a csapat. Ahogyan hallani sok helyről, a többi válogatottnak sztárjai vannak, nekünk pedig csapatunk, s ez valóban így van. Jó volt a hangulat már az edzőtáborozás során is és persze az Európa-bajnokság alatt is. Semmiféle feszültség nem volt köztünk, ennek köszönhető a jó teljesítményünk.

Miként írnád le Bernd Storck szövetségi kapitány segítőjének, Andreas Möllernek a szerepét? Mintha előbbi lenne a stratéga és Möller a hangulatfelelős.

Korhut Mihály: A másodedzőnk nagyon jó kedélyű figura és látszik minden megmozdulásán, miért sikerült olyan fantasztikus labdarúgó karriert befutnia. Ugyanis még mindig kitűnően bánik a labdával, ő segít bemutatni a gyakorlatokat. Bernd Storck elsősorban a taktikáért és a csapat feltüzeléséért felelős.

Mennyire jutott el hozzátok az itthoni Eb-őrület híre?

Korhut Mihály: Sejtettük, hogy jó hangulat lesz a szereplésünk nyomán Magyarországon, de amit tapasztaltunk, arra nem számítottunk mi sem. Csak ámultunk, amikor láttuk az interneten, hogy mi van Budapesten, Debrecenben vagy az ország bármelyik pontján. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy ennyien szurkolnak nekünk és ilyen sokan szeretnek minket. Az is motiválta a társaságot, hogy még boldogabbá és büszkévé tegyük a magyarokat. A hétfői fogadtatás megint csak felfoghatatlan volt! Rengetegen eljöttek a Hősök terére és csodás érzés volt úgy hazatérni, hogy büszkék ránk a magyar emberek.

Mit profitálhat a hazai foci ebből a sikerből?

Korhut Mihály: Elindult valami a magyar futballban, remélem továbbra is felfelé fog ívelni ez a folyamat. Ha ez így lesz, még jobban fogják tisztelni a labdarúgásunkat külföldön és itthon is úgy fognak rá tekinteni, mint amire büszkék lehetünk.

Mit hozhat számodra a jövő, újabb válogatott meccsek, külföldi szerződés?

Korhut Mihály: Úgy utaztam el az Eb-re, hogy szeretnék játszani legalább egy mérkőzésen, ez sikerült. Óriási élmény volt, adott egy jókora löketet, hogy még többet hozzak ki magamból. Hogy ez mire lesz elég, az később derül ki, ha lesznek kérőim, lesznek, ha nem, akkor nem, de bízom benne, akad olyan csapat, amelynek felkelthetem az érdeklődését. Szeptemberben kezdődnek a vb-selejtezők, jó lenne azokon is szerepet kapni, vagy legalább ott lenni a keretben.

Mennyi pihenőt kaptál a Lokitól?

Korhut Mihály: Most fogok majd egyeztetni Kondás Elemér vezetőedzővel, egy-két hét szabadságot mindenképpen szeretnék kivenni, hogy aztán újult erővel folytathassam a munkát.

HBN-TN