Egy aljas fertőzés bármikor megkeserítheti a nyaralást

Egy aljas fertőzés bármikor megkeserítheti a nyaralást
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – Hazánkban évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra.

A gondtalannak ígérkező nyári kirándulások, üdülések során sok esetben nem csak élményeket, hanem fertőzéseket is gyűjthetnek gyermekeink. Európában a gyermekorvosnál gyomor- és emésztőrendszeri panaszokkal megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött, amely – közismerten a hasmenéssel, hányással járó megbetegedések egyik leggyakoribb okozója világszerte.

Az óvodáskor végére a kisgyermekek többsége legalább egyszer átesik a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül. Magyarországon évente 4–5000 rotavírus fertőzött beteget regisztrálnak. A kellemetlen tünetekkel – lázzal, hányással, hasmenéssel – járó betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes. – Nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, csaknem kétharmaduk 2 éven aluli kisgyermek. – mutatott rá dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

A rotavírus fertőzött széklettel szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut az ember szájába. Ehhez hozzájárul, hogy már a tünetek jelentkezése előtt és a betegség elmúlását követően is a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel, azaz tünetmentes állapotban is fertőzhetik környezetüket. Ezért a betegség emberről emberre nagyon könnyen terjed. Ráadásul a rotavírus kifejezetten ellenálló, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz nem porózus felszíneken (például játékok, közösségi pelenkázók, mosdók) akár 10 napon keresztül is életképes.

Ezért utazások, nyaralások alatt – bár a „rotaszezon” jellemzően nem a nyári hónapokra esik – a fertőzés veszélye fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen, vagy útközben tartózkodik a család. Nincs mindig lehetőség az azonnali tökéletes tisztálkodásra sem, pedig a gyermekek az izgalmas új környezetben még kíváncsibbá válnak és mindent megfognak, ami a kezük ügyébe kerül. Ráadásul a szokottnál többet használjuk ilyenkor a közösségi pelenkázókat, mosdókat és a tömegközlekedési eszközöket is és az üdülőhelyek játékai, sporteszközei, közösségi terei is vírusforrásokká válhatnak.

Komoly anyagi költség lehet

Ráadásul a külföldi nyaralás idején elkapott rotavírus-fertőzés – idegen környezetben, helyismeret, esetleg nyelvtudás nélkül – nemcsak megterhelő és ijesztő lehet a babának és mamának, de jelentős, nem tervezett plusz költségekkel terhelheti meg a nyaralásra szánt keretet. Egy súlyos tüneteket okozó rotavírus-fertőzés következtében ugyanis a gyermek akár több napra is kórházba kerülhet, amely – országtól függően – akár százezres összeggel is megemelheti az utazás tervezett költségeit.

Biztosítási szakemberek szerint az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) és az utasbiztosítás elégséges védelmet nyújt a külföldi nyaralás során felmerülő orvosi problémákra, de arra fel kell készülni, hogy egy többnapos orvosi kezelés vagy kórházi ellátás önrészének előfinanszírozása komoly anyagi többletterhet jelenthet.

Az OEP weboldalán található információk szerint például Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban és egyes kezeléstípusok esetében Finnországban is a EEK-kártyára igénybe vett kezelések teljes költségét a betegnek kell megelőlegeznie és a tagállam biztosítója utólag téríti ezeket vissza. Egyiptomban pedig a minőségi orvosi ellátás rendkívül magas költségeit általában a helyszínen, készpénzben kell megelőlegezni.

Oltással kivédhető

A betegség terjedésének megakadályozására a leginkább hatásos eszköz a fájdalommentes vakcina. A rotavírus okozta gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására kétfajta, szájon át adható, fájdalommentes vakcina érhető el Magyarországon. Az „oltások” már 6 hetes kortól alkalmazhatóak. A vakcina korai alkalmazásának előnye, hogy az oltási sor befejezését követően a súlyos, vagy mérsékelten súlyos tünetekkel járó betegséget magas hatékonysággal kivédi.

HBN
hirdetés