Egészség, család és összefogás

Balog János
Balog János - © Fotó: Gyarmati Szandra
Debrecen – November 14-e a diabétesz világnapja, melyet a világ 130 országában ünnepelnek.

Az idén 26 éves Hajdúsági Diabétesz Egyesület a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában november 29-én tartotta a diabétesz világnapja alkalmából megrendezett zártkörű rendezvényét, melyet dr. Papp Csaba, Debrecen Megyei Jogú Város tanácsnoka nyitott meg. Elnöki köszöntő beszédet mondott Balog János, majd a rendezvény dr. Neuwirth Gyula főorvos megemlékezésével folytatódott.

A Hajdúsági Diabétesz Egyesület több mint negyed évszázada folytat egészségmegőrzési, egészségügyi rehabilitációs tevékenységet. Tagságuk létszáma évről évre növekszik, jelenleg 124 fő várja, hogy a vezetőségük által előre átgondolt és jól megszervezett előadások milyen újdonságot, új lehetőséget kínálnak számukra. Céljuk a közösség lehetőségeivel támogatni a tagságot képviselő családtagok törekvéseit a cukorbetegek helyes életmódjának kialakításában, az életmódban rejlő kedvezőtlen szokások megváltoztatásában, erősítve a család szerepét, jelentőségét, és a közösségi összefogás fontosságát.

cukorbetegsegFotó: Gyarmati Szandra

Érdekképviseletet biztosítanak a betegségben szenvedőknek, részt vesznek a diabétesz megelőzésével kapcsolatos egészségnevelő, felvilágosító tevékenységben. Ennek érdekében összefogtak, és jó kapcsolatot alakítottak ki a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szervezetének vezetőivel.

Rendszeresen részt vesznek a város civil szektorának munkájában, a civil szektort összefogó városi-megyei központok rendezvényein, ahol sok tapasztalatot gyűjtenek munkájukhoz. Terveiket minden évben gondosan elkészítik, azt a tagjaikkal ismertetik. Fontosnak tartják, hogy az emberek minél többet tudjanak meg a cukorbetegségről és tudják, kihez forduljanak problémájukkal.

HBN