Egészen új mesék és frissítettek is nézhetők a Deszkán

Deszka Fesztivál: a Semmi című zenés-bábos pszichotriller
Deszka Fesztivál: a Semmi című zenés-bábos pszichotriller - © Fotó: Matey István
Debrecen – Gördeszka − a fiatalok se maradnak színház nélkül a fesztiválon.

A Csokonai Színház évről évre nagyobb hangsúlyt fektet a gyerekek és fiatalok színházi nevelésére, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Csokonai Ifjúsági Program, azaz a CSIP létrejötte. Széles szakmai körben elismert módszertani eszközökkel − háromlépcsős színházpedagógiai programmal és osztálytermi színházi nevelési előadásokkal − szólítja meg a debreceni színház az általános és középiskolás korosztályt.

Ezzel párhuzamosan az idén immár 11. alkalommal megrendezett Deszka Fesztiválon is külön szekció kínál színházi élményeket a gyerekeknek és fiataloknak. A Gördeszka nevet viselő válogatás a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház együttműködése révén negyedszerre valósul meg. Március 28. és április 2. között nyolc produkciót láthat az ifjú közönség, melyek között helyet kapott a legkisebbeknek szóló meseelőadások (Szerencsés János, Töviskirály, Az emlékfoltozók) és az iskolásokat megszólító gyerekprodukciók (Hessmese, A só, Az Aranyhalacska) mellett egy fiatalokat célzó bábelőadás (Az időnk rövid története), valamint egy osztálytermi színházi nevelési előadás (Peter) is.

A Gördeszka szekcióban idén kiemelten vannak jelen a magyar népmesék kortárs átiratai, melyek a mai szerzők munkája nyomán a történetek eddig nem ismert vagy már elfeledett rétegeit is megmutatják. A népmesékhez hasonlóan szintén új köntösben látható Az Aranyhalacska, avagy a halász meg a nagyravágyó felesége című mű. A Grimm-testvérek alkotását Szabó T. Anna, Nagy Orsolya és a rendező Kuthy Ágnes fogalmazta újra.

Természetesen egészen új történeteket is színre vittek a nagy hagyománnyal rendelkező magyarországi műhelyek. A győri Vaskakas Bábszínház Máté Angi Az emlékfoltozók című darabjával érkezik Debrecenbe, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház pedig Galuska László Pál Töviskirály című meséjét hozza el a Deszkára. A házigazda debreceni társulatok közül a Csokonai Színház Gimesi Dóra Hessmeséjével mutatkozik meg a szakma előtt, a Vojtina Bábszínház pedig két előadással képviselteti magát a programban, melyek közös vonása, hogy a mindannyiunk által jól ismert népmeséket (Szerencsés János, A só) a kortárs szerzők (Markó Róbert, Kolozsi Angéla) nyelvileg is teljesen megújították.

A tinédzserekre is gondolnak

A Gördeszka szekció azonban nem csupán az óvodás és iskolás korosztályt szeretné megszólítani, hanem a középiskolásokat és a fiatal felnőtteket is. Gimesi Dóra művét, Az időnk rövid történetét bábelőadás formájában láthatjuk a Vaskakas Bábszínház és az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének (ESZME) együttműködésében.

A zalaegerszegi színház két alkotója, Madák Zsuzsanna és Mihály Péter pedig − a két évvel ezelőtti nagy sikerű Semmi után − ismét egy tantermi nevelési produkcióval, ezúttal egy különleges Pán Péter-történettel jönnek el a Deszka Fesztiválra.

HBN


Deszka Fesztivál: idegvégződéseink, amik a színházban kezdődnek

Huszonhat dráma: huszonegy ősbemutató és nyolc mű a Gördeszkán az ifjaknak.