Egész évre szóló lelki útravalót hallhattak a Nagytemplomban

Akt.:
Egész évre szóló lelki útravalót hallhattak a Nagytemplomban
© Fotó: Matey István
Debrecen – Legyen járható út, legyen kivezető út a mai válságokból, itthon is és Európában is – Dr. Fekete Károly püspök-lelkipásztor szavai ezek, amelyek elhangzottak a Nagytemplomban a karácsony első napja délelőttjén tartott ünnepi istentiszteleten.

A szenthely minden padsorát megtöltötte a lelki útravalóért, a magasztos hangulatért, az együtt ünneplés öröméért betért emberek sokasága. A püspök beszédében a hétköznapokból vett életképen, valamint a Heródes és a napkeleti bölcsek bibliai történeten keresztül szemléltette, hogy karácsony napján a templomból hazafelé tartva már nem ugyanazon az „úton” tartunk, mint amelyiken eljöttünk az istentiszteletre, mert közelebb kerülhettünk Jézushoz.

Betlehem csillaga

Milyen lehet a karácsonyfa csúcsdísz nélkül, a Nagytemplom tornya csillag nélkül? Egy karácsonyi vásáron hallott beszélgetésből – miszerint a gyermek győzködte az édesanyját, hogy a fenyőfára ne vegyenek csúcsdíszt, mert az már nem divat – kiindulva tette fel a kérdést dr. Fekete Károly püspök-lelkipásztor a Nagytemplomban karácsony első napján tartott ünnepi istentiszteleten. A „csúcsdíszt”, a csillagot, Betlehem csillagához tette hasonlatossá, amely az újszülött Jézushoz elvezette a napkeleti bölcseket. Akik bár időben, térben és szellemiségben távolról indultak Betlehembe, mégis inkább célba értek, mint a terület akkori uralkodója, a hatalmát féltő, kiskirálykodó Heródes.

– Felismerni, elindulni és hódolni. Ez kell ma is! A hétköznapi élet tapasztalatából utat találni egy tartalmasabb élet felé – fogalmazott a püspök, aki rámutatott arra is, hogy bár Heródesék térben közel voltak Krisztushoz, félelmeik, hatalmi vágyaik miatt mégis távolabb kerültek a Megváltótól, mint a bölcsek. – Az ő életük addigi iránya megváltozott, nem mehettek vissza ugyanazon az úton, mint amelyiken jöttek, mert aki Jézusra rátalál, nem járhat a korábbival megegyező úton – folytatta dr. Fekete Károly. – Isten nekünk is küld jeleket. Ő látja ki bukdácsol, ki nem halad, látja az életükkel kapcsolatban tanácstalanokat is. A válságból a kivezető a Jézushoz vezető út lehet. Tőle visszakapjuk mindazt az ajándékot, amit ő a napkeleti bölcsektől kapott.

HBN