Helyi közélet

2015.03.29. 19:14

Olvasói levél: A túl sok reklám megtévesztő

Hajdúszoboszló - <em>Gyorsan hat. 95 százalékkal csökkenti a fájdalom intenzitását, hangsúlyozza a reklám az egyik termék „áldásos” hatását. Egyre több a fogyasztói döntéseket tisztességtelenül befolyásoló, megtévesztő reklám.</em>

Hajdúszoboszló - Gyorsan hat. 95 százalékkal csökkenti a fájdalom intenzitását, hangsúlyozza a reklám az egyik termék „áldásos” hatását. Egyre több a fogyasztói döntéseket tisztességtelenül befolyásoló, megtévesztő reklám.

A Gazdasági Versenyhivatal elemzi, hogy a reklámban szereplő állítás szubjektív, vagy objektív hatékonysági vizsgálat eredménye-e, a reklám összhangban van-e a vizsgálati eredménnyel, a vállalkozást tudja-e bizonyítani az állítás valódiságát. Vizsgálat nélkül is feltételezhető, hogy a szóban forgó termékről nem lehet bizonyítani a 95 százalékos fájdalomcsökkentést. 2003-tól 2010-ig a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tanácsadójaként sokszor tapasztaltam olyan megtévesztő reklámokat is, amelyek a termékek gyógyító, betegséget megelőző hatását valótlanul hangsúlyozták. Ezek a reklámok különösen erkölcstelenek, mert a betegek a gyógyulás reményében anyagi erejüket is meghaladó kiadásokra hajlandók.

A GVH számtalan alkalommal bírságolta a valótlan állításokat reklámozókat. A GVH különösen 2010-ben nagyobb figyelmet fordított azokra a reklámokra is, amelyek jelentős pénzügyi előnnyel, alacsony pénzügyi kockázattal félrevezették a lakosságot. Nem értem, hogy az elmúlt években miért nem koncentráltak olyan megtévesztő reklámokra, amelyek az első látásra is sok kockázatot jelentettek a lakosságnak. A Quaestor cégcsoport mézesmadzag politikája a megtévesztés melegágya volt. A cégcsoport a megoldások helye felirattal, a pénzintézeteknél jóval magasabb 6,55 százalék kamat ígéretével húzta csőbe az ügyfeleit. A kialakult helyzetért az MNB és PSZÁF felelőssége egyértelmű. Azonban az GVH-nak is a korábbi évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet kellett volna fordítani arra a megtévesztő reklámra, amely jelentős pénzügyi előny ígéretével kecsegtette a lakosságot.

Azt ugyanis könnyű belátni, hogy a 6,55 százalék kamat jelentős pénzügyi előny a többi pénzintézet jóval alacsonyabb betéti kamatjához képest.

- Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló -


Debrecen - A kormány, a Magyar Nemzeti Bank és felügyeleti szervei végezzen olyan feltárásokat, amelyeket eddig nem.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában