Égbe szálló remény

Égbe szálló remény
© Fotó: DMK
Debrecen – Ezzel a címmel látott napvilágot Tar Károly Holló László-díjas költő legújabb kötete, amelynek bemutatóját május 8-án tartották a DMK Belvárosi Közösségi Házában.

Hamza Gáborné, a Nyugdíjas Óvónők Klubjának vezetője megnyitójában beszélt arról, hogy a most 85 éves Tar Károly versei tükröt tartanak elénk, elgondolkodtatnak és mindig reményt adnak. A költőnek eddig több mint 1500 költeménye látott napvilágot, a most bemutatott kötete immár a 32. a sorban.

tar2Fotó: DMK

Hamza Gáborné továbbá idézte a Kaliforniában élő festőművésznőt, Dobay Zsuzsát, akinek írása a legutóbbi kötet végén is olvasható:

“…Tar Károly lírája gazdag és mély érzéseket, gondolatokat, üzeneteket tartalmaz. A versek olvasásakor együtt tudok sírni vagy szomorkodni ebben a reményt soha föl nem adó költészetben…Tudom, voltak már költők, akik szerelmes verseket írtak szerelmükhöz, de Tar Károly lírája valahogy ugyanazt jelenti számomra, mint amit Faludy verse is tartalmaz. Az ilyen érzés, az ilyen lélek nagy ajándék és ritka emberpárnak adatik meg.

Minél többet lapozgatom, olvasom verseit, annál jobban rádöbbenek, milyen mély filozófia, élet – és emberismeret van bennük. Meghatóak a világ, a jövő féltéséről vagy a barátokról, kortársakról írt üzenetei. Minden verséből kicsillan az igazság, a jóság, a szeretet, szépség és a remény. Több költeményében megfogalmazza ugyanakkor azt a szomorúságot, tehetetlenséget, amit a sok igazságtalanság, butaság, gyűlölet, kapzsiság vált ki…”

tar3Fotó: DMK

Az ünnepi kötetbemutatón Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke méltató szavakkal köszöntötte Tar Károly több évtizedes kulturális, közművelődési, lírikusi tevékenységét és átnyújtotta a költőnek a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Emlékérmét. A programon közreműködött a szerző, Pető Áron gordonkaművész és a Nyugdíjas Óvónők Klubjának tagjai. A kötetbemutató után a jelenlévő közönség, a versbarátok és tisztelők együtt köszöntötték a 85 éves költőt.

– Debreceni Művelődési Központ –