Égbe emelt kézzel és tekintettel: hangverseny Berkesi Sándor tiszteletére

Akt.:
Berkesi Sándor
Berkesi Sándor - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – „Isten kezében a hangvilla” ötven évvel ezelőtt zendült először karnagyként. Berkesi Sándor Liszt- és Károli-díjas karnagyot Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke illette fenti szavakkal három éve, a 70. születésnapján. Most újabb fontos évforduló, a karvezetői tevékenységének ötödik évtizede teremt alkalmat arra, hogy a tanár úr tisztelői összegyűljenek, s egy hangversenyen adjanak hálát tehetségéért az Úrnak.

Kodály Zoltán születésnapja, december 15-e a magyar kórusok napja. E dátumhoz közel eső időpontban a Hajdú-Bihari Zenei Egyesület minden évben koncertet szervez – kezdte Deményi Sarolta, a szervezet elnöke. Az egyesület egyházi tagozatának tagja a Kollégiumi Kántus is, melynek Berkesi Sándor ötven éve vezető karnagya. A hagyománynak számító december 9-i koncerttel egyrészt e jeles évfordulót ünneplik, másrészt a debreceni művész mestere, Kodály Zoltán – aki 135 éve született, és 50 éve halt meg – munkásságát méltatják művei előadásával. A Debreceni Egyetem aulájában bő egy hét múlva 18 órakor kezdődő ingyenes zenei esten Kodály Psalmus Hungaricusát több mint százan éneklik majd Berkesi vezényletével, és több, a karnagyhoz kötődő együttes fellép, köztük egy szlovák csapat.

Közel harminc országban

Berkesi Sándor 1944-ben a fővárosban született, s ott is érettségizett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Zeneakadémia középiskolai énektanár és karvezető tanszakán diplomázott 1967-ben. Még ebben az évben elkezdett tanítani a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, s kézbe vette a Kántust irányító pálcát. Az 1739-ben alapított ifjúsági kórus tagjainak száma évenként 50-60 gimnazista, egyetemista. Mint az egy koncertajánlóban olvasható: a hazai gyülekezeti szolgálatok mellett több nemzetközi versenyen is kiemelkedő helyezést értek el. Minősítésük a Magyarországon elérhető legmagasabb: hangversenykórus „summa cum laude” fokozat, amelyet 1996-ban szereztek meg. Külföldi útjaik során 27 országban örvendeztették meg hallgatóságukat.

Vezetőjük, a magyar református egyházzene meghatározó képviselője, formálója, Debrecen díszpolgára tevékenységéről számos cím, díj tanúskodik. Az emberről pedig legalább ilyen elismerően nyilatkoznak az őt ismerők. Bölcskei Gusztáv, a Tisztántúli Református Egyházkerület korábbi püspöke így méltatja Berkesi Sándort A zengő Ige szolgálatában című könyv előszavában:

…örömteli feladat méltató szavakat írni egy-egy könyv elé, hiszen azt juttatja eszünkbe, hogy újra és újra van közöttünk valaki, akinek személyét, életét, munkáját hálaadással köszönhetjük meg. Ilyen ajándék számunkra Berkesi Sándor karnagy, az énekelt Evangélium fáradhatatlan hirdetője, fiataljaink elhivatott tanára.”

Deményi Sarolta az alázatosságát, szerénységét, humorát, derűsségét emeli ki: „Rendkívül készséges, bármivel kapcsolatban kértem tőle tanácsot, szívesen segített. Olyan művész, aki nem önmagát akarja megvalósítani, hanem a szerző szándékát tartja szem előtt és az Úristen dicséretét. Sándor minden cselekedetével ezt hirdeti, eszerint él, és eszerint muzsikál.”

HBN–HABE