Gazdaság

2018.02.12. 15:21

Igaz, hogy egy vállalkozásnak nem lehet fogyasztóvédelmi problémája?

<strong>Gyakran fordulnak vállalkozások a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodához "fogyasztóvédelmi" problémával. Azt az elején leszögezhetjük, hogy a mondat eleve ellentmondásos, hiszen a vállalkozás nem fogyasztó. Amikor ezt meghallja egy cég vezetője felmerülnek benne a kérdések: Reklamálhat-e egyáltalán ha számlára vásárolt? </strong>

Gyakran fordulnak vállalkozások a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodához "fogyasztóvédelmi" problémával. Azt az elején leszögezhetjük, hogy a mondat eleve ellentmondásos, hiszen a vállalkozás nem fogyasztó. Amikor ezt meghallja egy cég vezetője felmerülnek benne a kérdések: Reklamálhat-e egyáltalán ha számlára vásárolt?

Jár-e a hangzatos jótállás ha problémája van egy termékkel? Vissza lehet-e utasítani a reklamációt arra való hivatkozással, hogy a cég nem minősül fogyasztónak? Van-e érdekérvényesítésre lehetőség, ha egy árut egy cég nevére vásárol meg, de az meghibásodik?

A válasz igen, pánikra semmi ok. Egy termék megvásárlásakor adásvételi szerződés jön létre az eladó és a vevő között, amelyre a Polgári Törvénykönyv szabályai érvényesek; e szerint az eladó a hibás teljesítésért szavatossági felelősséggel tartozik. Amennyiben az eladó és a vevő között a szavatossági jogok érvényesítését illetően vita áll fenn, úgy elsősorban polgári peres eljárásban van mód annak rendezésére.

Mégis van egy lehetőség, amely némileg "áttöri" a szigorú rendszert, ugyanis a békéltető testület eljárásában megengedni, hogy fogyasztónak minősüljön az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró, külön törvény szerinti civil szervezet, egyházi jogi személy, társasház, lakásszövetkezet, mikro, kis- és középvállalkozás is, amely árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje. Ez azt jelenti, hogy a békéltető testület eljárását a fentiek is megindíthatják, persze csak olyan ügyekben, ahol az üzleti tevékenységi körükön kívüli célból vásároltak (pl. egy függönyt az irodájukba).

Jó hír a vállalkozók számára, hogy idén január 1-től létezik egy új közjegyzői nemperes eljárás, ami ilyen ügyekben egy új lehetőség lehet a számukra. Például akkor, ha a vásárolt terméket üzleti célból vették. Jó példa erre a fotós, aki fényképezőgépet vásárolt, azzal ugyanis a fentiek szerint a békéltető testülethez sem mehetne. Az új eljárás a közjegyző előtti egyezségi eljárás, melynek lényege, hogy közjegyzőtől is lehet polgári peres útra tartozó ügyben egyezségi kísérletre idézést kérni.

Ha Ön is vállalkozó, és úgy gondolja hogy egy jogi tanácsadás segítségére lehet a témában, kérdéseivel forduljon a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársaihoz, akik díjmentesen segítenek személyesen, telefonon vagy online a fogyasztóvédelmi és versenyjogi problémák kezelésében:

Cím: 4025 Debrecen, Vörösmarty utca 13. II. em., 203. (a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében)

E-mail: [email protected], Tel: +36 52 500 731

Ügyfélfogadási idő: H, Sz: 12:30 – 16:30, K, Cs, P: 9:00 – 13:00.

 

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!