Edzői értékelése a január hónapnak

Edzői értékelése a január hónapnak
Gyöngyösi András is tudja, kőkemény januáron vannak túl egészen ifjú, kicsit idősebb és felnőtt vízilabdázóink is. Néhány mondatban beszélt honlapunknak a tapasztalatairól, egyenként kitérve az egyes csapatainkra.

A DVSE vezetőedzője szerint kicsik és nagyok egyaránt jó munkát végeztek eddig a kimondottan kemény, leginkább alapozást magába foglaló edzéssorozaton, amely idén január 4-én indult el újra az ünnepeket kísérő pihenőt követően. Egyenként is beszélt az együttesekről, beleszőve mondandójába azt is, mi vár a srácokra a következő hetekben, illetve mit vár el tőlük a bajnokság második szakaszában.

– Az OB II-es Felnőttekkel kezdeném. A bajnokság csak március 13-án folytatódik, addig leginkább úszásban akarunk fejlődni, azon van a hangsúly az edzéseken. Ebben az osztályban e tekintetben lehet a legnagyobb különbségeket teremteni a csapatok között, és mi azt szeretnénk, ha úszásban nem lenne lemaradásunk, sőt, a mi javunkra dőlne általa a mérleg nyelve. A keret gerince nagyon rendesen csinálja az edzéseket, és ne feledjük, amatőrökről van szó, akik ezért nem kapnak pénzt, így le a kalappal a srácok előtt, akik alighanem eddigi legkeményebb alapozásukat végzik. Később lassan bejönnek a kétkapus edzések, illetve szeretnénk felkészülési meccseket is beiktatni a programba. A Nagyvárad csapata, de más is szóba jöhet. Tavasszal pedig el akarjuk érni a szintlépést!

Az OB-ben szereplő Serdülőkről és Gyerekekről gyakorlatilag együtt beszélt Gyöngyösi András.

– Tulajdonképpen a legkeményebb munkát ők végzik. A gyerekek korosztályában a felvételik is nehezítették a dolgukat, holott átlagban az edzésnapokon 3 órás tréningen kell részt venniük, de ezen lassan túl vagyunk. Örülök, hogy pozitív a hozzáállása a fiataloknak, és keményen dolgoznak ők is. A napi 3000 méter úszás megvan, no és mellette az esti vizes edzések előtt szárazföldi, tornatermi tréning is van. A komoly megterhelés időszaka azonban nem ért véget, ezután hasonló munkát kell majd végeznie a fiúknak, de egyre nagyobb erőbedobással, vagyis még intenzívebben végrehajtani a feladatokat. A 90%-os edzéslátogatottság számomra kellemes meglepetés. Korábban, amikor pedig könnyebb edzéseken vettek részt a srácok, nem mindig voltak ennyien. Ezért is vagyok bizakodó az ő esetükben is, márciustól kezdve mutatkozni fog az eredménye a mostani megerőltető menetnek. A gyerekek és serdülők is folyamatosan szoknak hozzá a nagyobb terheléshez, és azután ez már könnyebben fog menni nekik, illetve jönnek természetesen a taktikai és labdás gyakorlások is. Úgy érzem, ennél a két, az országos bajnokságban érdekelt utánpótlás-csapatunknál is elérhetjük a kitűzött céljainkat, vagyis tavasszal az alsóházban meccseket nyerhetünk, illetve partiban lehetünk a többiekkel.

A BOVISZ küzdelmeiben (Borsodi Vízilabda Szövetség által lebonyolított vidék-bajnokság) szereplő Juniorok, illetve a Serdülők és a Gyerekek csapatai is terítékre kerültek.

– A Junior csapatunknál nagyon fontos szempont, hogy utol kell érni a többieket úszótudásban. Sőt, furcsa lesz ezt mondani, de az országos megmérettetésben érdekelt, az imént taglalt Gyerek és Serdülő csapatunkat is. Bizony, voltaképp a kisebbek előrébb járnak náluk, a szintjükhöz képest. Itt is nagy örömmel vettem tudomásul a tréningek magas létszámban történő látogatását a srácok részéről. Nagy feladatok vannak az ifik előtt, ősztől a terveink szerint szeretnénk, ha a mostani serdülőkhöz csatlakozva őket is az OB-ben tudnánk indítani, ami hatalmas kihívás lesz ugyancsak. Az sem titok, hogy az OB II-es felnőttekhez való feljutásra is van esélye néhány juniornak tavasszal, amennyiben úgy teljesít.

– A BOVISZ-os Gyerek és Serdülő csapatunk is szépen fejlődik, illetve végzi a januári tréningeket. Folyamatosan figyeljük az itteniet, és akik arra érdemesek, hamar feljebb kerülhetnek az OB-s csapatokhoz, s meg is ragadhatnak ott, mint például a közelmúltban Szabó Bence, Orosz Tamás vagy Varga Árpi is.

– A DVSE Póló Suliba – ahogy a többi korosztályba is egyébként – várjuk folyamatosan a jelentkezőket, s a legkisebbek létszámát szeretnénk mihamarabb feltornászni. Magyarán mindenkit szeretettel várunk és visszavárunk!

Koppányi Szabolcs 

dvse.hu