Ismertették a terveket

2020.06.24. 11:16

Debrecenben zöld és fenntartható városüzemeltetést szeretnének

Debrecen város csütörtöki közgyűlésén többek között a városüzemeltetési koncepciót is tárgyalják, ami szorosan kapcsolódik Debrecen 2030-as programhoz.

Fotó: Kiss Annamarie

A koncepció részleteiről Balázs Ákos alpolgármester tartott sajtótájékoztatót szerda reggel, az István úton.

– Azt szeretnénk, hogy a nagyívű város- és gazdaságfejlesztési programhoz kapcsolódóan legyen Debrecennek egy olyan városüzemeltetési koncepciója, ami a mai kor követelményeinek megfelel és iránymutatást ad arra vonatkozóan, milyen városban szeretnénk élni. Olyan városüzemeltetésben gondolkodunk, ami zöld és fenntartható – hangsúlyozta az alpolgármester.

A következő évek célkitűzései között szerepel, hogy minél több zöldterület legyen a városban, a meglévőek minőségét pedig javítani kívánják.

Fotó: Kiss Annamarie

– Szeretnénk minél több zöld buszmegállót létrehozni, mint ami itt is van mögöttünk – mutatott Balázs Ákos a háta mögött lévő, a város második, borostyánnal futtatott buszmegállójára. Hozzátette: – Bízunk abban, hogy a közeljövőben elektromos autóbuszok fognak megjelenni Debrecen útjain, valamint a szemétszállítás területén is elektromos kukásautókat szeretnénk forgalomba állítani – tért ki a koncepció újabb pontjára.

A város minél több intézményének energiaellátását zöld energiával valósítanák meg, a Debrecen 2030 programban több ilyen fejlesztés is szerepel. A már megkezdett faültetési akció is folytatódik. – Tavaly elültettük az ezredik fát, ezt folytatni kívánjuk, továbbgondolva: a Tócó-patak mentén egy zöld folyosót szeretnénk létrehozni, ahol őshonos fákat fogunk elültetni, és természetesen nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy a Keleti-főcsatorna vizét elhozzuk Debrecenbe – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette: – Nagyon fontos az, hogy a város északi, észak-nyugati részén véderdőt telepítenénk, ebben az évben ezen az úton is elindulunk. A hulladékgazdálkodásunkat modernizálnánk, ennek érdekében elindult már egy modern hulladékválogató üzem létrehozására irányuló beruházás, ami megkönnyíti az újrahasznosítást és a a keletkezett hulladék minél jobb felhasználását eredményezi – fejtette ki Balázs Ákos.

Fotó: Kiss Annamarie

Azon is dolgoznak továbbá, hogy a városüzemeltetésbe bevonják a zöld energiát, naperőművet hoznának létre Debrecenben, ami kiszolgálja a lakossági és ipari elektromos áram igényeket.

Az új városüzemeltetési koncepció egyik lényeges eleme, hogy a zöld felületek karbantartása az egy terület, egy gazda elv alapján működjenek, tehát ugyanannak a vállalkozásnak a feladata a terület kaszálása és tisztán tartása, ez jól nyomon követhető, ellenőrizhető. – Vannak szelektív hulladékgyűjtők is a közelben, ezeket a polgárőrség, a rendőrség és a közterület felügyelet bevonásával a következő időszakban figyelni fogjuk, hogy tetten érjük azokat, akik illegálisan szemétlerakónak használják, ez igaz a város szélén lévő erdőségekre is – emelte ki az alpolgármester. Hozzátette: – Ami nagyon fontos még, hogy a porszennyezést is szeretnénk csökkenteni, ebben egyrészt a véderdők játszanak szerepet, másrészt az útjainkat pormentesítjük, ebben az ügyben elkezdtük az úgynevezett padkanyesést – tudatta Balázs Ákos.

Fotó: Kiss Annamarie

Hamarosan aktuális lesz a parlagfű irtása, mely a korábban létrehozott parlagfű kommandó feladata, a DEHUSZ berkein belül három csapatot hoztak létre ezen feladat elvégzésére, akik többek között drónnal is ellenőrzik a külterületeket. A közgyűlés a DEHUSZ új nevéről is dönt.

– Nagyon sok tennivalónk van, ez a buszmegálló, ahol vagyunk, abból a szempontból jelképes, hogy ez a második ilyen hely, amit zöld buszmegállóvá tudtunk átépíteni. A szemétgyűjtők nem felelnek meg az elvárásainknak, még ebben az évben elindítjuk az utcabútorok cseréjét, olyan esztétikus, jól karbantartható utcabútorokat szeretnénk, amelyek megfelelnek a mai kor igényeinek – hangsúlyozta.

Papp Viktor | Fotó: Fotó: Kiss Annamarie

Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője elmondta, a frakció kezdeményezi azt, hogy a városban minél több buszmegálló zöld legyen, idén harminc arra alkalmas buszmegálló zöldítését szorgalmazzák, ezt a jövőben is folytatnák.

Kiss Dóra

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában