Edzés az ember legjobb barátjával

Edzés az ember legjobb barátjával
Edzés az ember legjobb barátjával - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Sokat kell futnunk, hogy jó formában legyünk. Miért ne segítsünk közben az állatokon?

A legtöbb harcművész számára fontos állóképességének javítása, amire a legősibb és a legjobban bevált módszer a futás. Így vannak ezzel a capoeiristák is, akik szombaton már reggel hétkor csoportos kocogásba kezdtek.

Miért ilyen korán? A válasz egyszerű. Nem csak az embereknek van szüksége mozgásra, futásra az egészség megőrzéséhez. A kutyák számára is nagyon fontos a rendszeres testmozgás.

Sajnos sok kutya vár még gazdára a Debreceni Kutyaház Állatotthonban. Amíg valaki örökbe nem fogadja őket, a leendő házi kedvencek napjainak fénypontja, amikor megérkeznek az önkéntesek és kiviszik őket a menhely melletti hatalmas területre sétálni, futni.

„Úgy is sokat kell futnunk, hogy jó formában legyünk. Miért ne segítsünk közben az állatokon?”, gondolták a Capoeira Hungria csoport vezetői, akik kezdeményezésükkel szeretnének más sportegyesületeket is a menhellyel való közreműködésre inspirálni.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

A közös futás reggel indult, a Tócóskertből. Innen csupán három kilométerre van a menhely, így a kevéssé edzett résztvevők sem fulladtak ki nagyon és sok idő maradt, sok kutyus megsétáltatására, hisz csak délelőtt lehet kivinni a kutyusokat. Nem mindegyik kutya szeret rohangálni. Néhányuk szívesebben szaglászgat, játszadozik, míg mások mozgásigénye kellemesen elfárasztja a jobb futókat is.

Szombaton csak délig lehet sétáltatni az állatokat, ezért a programnak viszonylag korán vége lett, de a capoeiristák éppúgy élvezték a délelőttöt, mint a kutyusok, akiket sok önkéntes vitt ki azon a szombaton is, de sajnos megint nem került sor mindenkire. A sok-sok kutya minden hétfőn, szerdán és szombaton, izgatottan várja a lelkes csoportokat, egyesületeket és mindenki mást, hogy együtt tölthessék velük a délelőttöt.

– Nagy Attila –