Edward Kennedyt számos halálos fenyegetés érte

Nyilvánosságra hozott hétfőn az FBI egy 2200 oldalas dokumentumkötetet, amely szerint a néhai Edward Kennedy szenátor számos halálos fenyegetést kapott, miután bátyját, Bobby-t 1968-ban meggyilkolták.

A titkosítás alól feloldott dokumentumokban találhatók részek az 1969-es autóbalesetről, amely egész életére megfosztotta a tavaly, 77 éves korában elhunyt szenátort a lehetőségtől, hogy két meggyilkolt testvére után harmadik Kennedy-ként megpályázza az elnöki posztot.

Edward Kennedy 1969-ben a massachusettsi Chappaquiddick szigetén ittasan vezetett, autójával lesodródott egy hídról és vízbe zuhant. Neki sikerült partra úsznia, a hátsó ülésen vele utazó nő, Mary Jo Kopechne, aki korábban bátyja, Robert kampányában dolgozott azonban vízbe fulladt. Az akkor 37 éves, sokkos állapotba került szenátor csak egy nappal később jelentette a balesetet azután, hogy a rendőrség kiemelte a vízből a nő holttestét.

A balesetről olyan hírek is elterjedtek, hogy a maffia kompromittálta a Kennedyket. Akárcsak annak idején Johnt, a Dallasban 1963-ban meggyilkolt elnököt, és Robertet, a Los Angelesben 1968-ban megölt elnökjelöltet Marilyn Monroe-val. A Kennedy-család lejáratásába állítólag beszállt az FBI is annak idején, amikor információkat terjesztettek el a családfőről, az apáról, Joseph Kennedy-ről, aki a szesztilalom idején alkoholcsempészéssel szerezte vagyonát.

A hétfőn közzétett dokumentumok azt is igazolják, hogy az eddigi szóbeszédekkel ellentétben az FBI nem nyomozott Edward Kennedy után biztonsági kockázatra hivatkozva. Habár 1980-ban Kennedy végképp elesett a lehetőségtől, hogy a Demokrata párt elnökjelöltje legyen, továbbra is fennállt a veszélye egy esetleges merényletnek ellene. Állítólag ez is szerepet játszott abban, hogy 1984-ben már nem indult pártja elnökjelöltségéért. Az FBI szerint számos helyről érték halálos fenyegetések Ted Kennedyt. Magányos emberektől, a Ku Klux Klánon át egészen a neonáci Fehér Nép Pártjáig sokan akarták a halálát.

– Független Hírügynökség –