Az édes-mézes debreceni örömök hétvégéje

Akt.:
Az édes-mézes debreceni örömök hétvégéje
Debrecen – Ötödik alkalommal rendezik meg a Debreceni Mézeskalács Fesztivált a hétvégén a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban.

A szervezők a a megszokott színes programokat ígérték a csütörtöki sajtótájékoztatón, minden korosztálynak szólóan; zenét, vetélkedőket, bábműsort, könyvbemutatót, és természetesen mézes finomságok kóstolóját.

Kéznek, szemnek, szájnak: mézeskalács

 – Az, hogy immár ötödik alkalommal szervezzük meg a Debreceni Mézeskalács Fesztivált, igazolja a rendezvény iránti közönségigényt – mondta dr. Lakner Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője a fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: tavaly az esős napon is 3000 látogatójuk volt. – A program egy hagyomány továbbélését segíti, a tudatosítását annak, hogy a mézeskalácsos ipar Debrecen történetének része.

Szakmai is

A megszokott, kiegyensúlyozottan magas színvonalú tartalmat ígérte, „barátságos” belépőjegy árakkal. Utóbbi kapcsán megjegyezte: kénytelenek egy minimális bevételre szert tenni a fenntarthatóság érdekében.

– Nem csak a közönségnek szól, hanem szakmai rendezvény is a hétvégi fesztivál mondta az igazgató. – Ennek részeként szombaton bemutatjuk Szabadfalvi József A debreceni mézeskalácsosság című könyvét, mely hiánypótlóként egy régi kötet újrakiadása.

Lakner Lajos hangsúlyozta: a programokkal minden korosztályt megszólítanak, gyerekektől az idősekig. Kiemelte a Medgyessy múzeum „Névelő növények – rajzoló szépírók” című kiállításának különleges élményt kínáló tárlatvezetését.

Hírnév

Debrecen a Tiszántúl meghatározó mézeskalácsos központja volt. Ezt a tevékenységet nagyhírű, európai kapcsolatokkal rendelkező céhes iparként űzték – emlékeztetett dr. Vajda Mária főmúzeológus. – Ennek a hagyománynak minden elemét fel szeretnénk eleveníteni a július 28-29-ei fesztiválon, így a méhészetről, a méz élettani hatásiról, a mézeskalács készítésről, annak eszközeiről, kultúrtörténetéről egyaránt szó lesz. Az érdeklődők kipróbálhatják e finomság sütését is. Megismerkedhetnek a mézmárccal és mézserrel, melyek bár nem közismertek, nemzeti italaink lehetnének.

Elhangzott: kis számban, de külföldiek is rendre felbukkannak a látogatók között; ők messze földre elviszik a rendezvény hírét. Idén bizonyára a most zajló Campus Fesztivál és Bartók Béla kórusverseny néhány tagja is megfordul majd a programokon, növelve a fesztivál ismertségét távolabbi helyeken is. A szervezők ezt azért tartják fotosnak, mert álmuk, hogy hosszabb távon nemzetközivé váljon az „édes” rendezvény.

 

HBN-SzT | Fotó: Matey István