Édes délután a Csapókertben

Akt.:
A zsűri tagjai Gara Gyula cukrászmester, Jámbor Ferenc önkormányzati képviselő, Nagy Lajosné intézményvezető-helyettes és Tárnok Tamás tiszteletes voltak
A zsűri tagjai Gara Gyula cukrászmester, Jámbor Ferenc önkormányzati képviselő, Nagy Lajosné intézményvezető-helyettes és Tárnok Tamás tiszteletes voltak - © Fotók: Kiss Annamarie
Debrecen – Hagyományos, házi készítésű sütemények versenyét rendezték meg csütörtökön.

A régmúlt idők hagyományait és a régi idők családi összejöveteleit idéző, házi készítésű desszertek sokasága fogadta azokat az érdeklődőket, akik csütörtök délután a Csapókerti Gondozó Szolgálat Süveg Utcai Idősek Klubjába látogattak. Az immáron 13. alkalommal megrendezett sütisütő versenyen ezúttal a retró jegyében készültek el a házi finomságok, összesen több mint húsz süteménnyel neveztek a résztvevők. A hagyományos, „nagyi receptje” alapján készült, lakodalmas (édes és sós) sütemények, torták elkészítése mellett saját receptek alapján készült versenymunkákat is lehetett kóstolni.

A házi készítésű süteményeknél nem a forma, hanem az íz a legfontosabb.” Gara Gyula

A lényeg, hogy finom legyen

Így került az asztalokra többek között kevert diós, almás sütemény, juhtúrós pogácsa, kanonoklepény, fahéjas zserbó vagy éppen mézes szelet. A rendezvényt Gara Gyula cukrászmester is megtisztelte jelenlétével, szerepet vállalva a sütemények zsűrizésében. – A házi jellegű sütemények nekem jobban ízlenek, mint az üzleti sütemények, ha nem veszem figyelembe, hogy szakember vagyok. Ezeknél az íz a legfontosabb. Nem baj, ha kicsit eldől, vagy nem egyforma két szelet, hiszen nem ez számít. A mai versenyen kimondottan jó sütemények voltak, alig-alig tudtunk választani belőlük, hiszen mindegyik nagyon finom volt – mondta el az érdeklődésünkre, hozzátéve, nem először jár a rendezvényen, és örül, hogy az asszonyok mindig jó néven veszik a tanácsait.


Finomabbnál finomabb házi sütemények sorakoztak az asztalokon, melyeket végül közösen fogyasztottak el a résztvevők.

A puncstorta a kedvence

Megtudtuk, a legismertebb lakodalmas sütemények közé tartozik a hókifli, a zserbó és a Lajcsi-szelet. – Az az igazán jó lakodalmas sütemény, mely kisebbre szeletelhető, mégis megtartja a formáját, és amit két ujjal megfogva el tudunk fogyasztani, nem kell hozzá villa. De attól függetlenül, hogy kisebb, az íze ugyanolyan, mint a nagynak. Itt most sok olyan sütemény volt, amelyek lakodalomban is megállnák a helyüket – mondta Gara Gyula, majd megkérdeztük, van-e személyes kedvence.

– 1945-ben születtem, amikor óriási hiány volt az édességből. Annyira szerettem az édes ízt – akár a kristály- vagy kockacukrot is –, hogy onnantól kezdve szeretem az összes süteményt. Ha mégis meg kell neveznem egy kedvencet, akkor az a régi hagyományos puncstorta, de nagyon szeretem a bejglit és a pozsonyi kiflit is.

VK


Nyerteseket is hirdettek

A sütisütő versenyen első helyezést ért el Kovács Jánosné, a Csapókerti Gondozó Szolgálat Süveg Utcai Idősek Klubjának gondozottja almás süteményével. Második lett Kissné Forgács Margit, a Belvárosi Gondozó Szolgálat Erzsébet Utcai Idősek Klubjának tagja, mézes zserbójával. Harmadik helyen a non plus ultra nevű sütemény végzett, melyet Tomek Béláné készített el, szintén a Süveg Utcai Idősek Klubjából. Az almaszirmokból készített fahéjas rózsák pedig különdíjat érdemeltek ki, melyeket az Újkerti Gondozó Szolgálat Fogyatékos Személyek Mester Utcai Nappali Intézménye készített.