Eddig „madártávlatból” figyelte a fesztivált

Ősbemutatóval indul az idei operafesztivál. Vajda János szimfóniát komponált a jubileumra.

Miskolc. Vajda János sokoldalú zeneszerzői. A zeneszerzés legkülönbözőbb – különösen az opera, az oratórium, és a kórusművészet – műfajaiban alkotott drámai erejű, a közönség érzelmeit is megragadó lírai szépségű műveiért 2003-ban Kossuth díjjal tüntették ki.
 
Új művet írt a 10. operafesztivál nyitó koncertjére. Felkérést kapott a komponálásra, vagy ön ajánlotta fel művét?
Vajda János: Bátor Tamás, az operafesztivál igazgatója kért föl a darab megírására. Semmilyen kikötése nem volt, bár azt elmondta, hogy a fesztivál jubilál, és Miskolc is születésnapos. De teljesen szabad kezet kaptam.
 
Lehet majd hallani a zeneművön, hogy ünnepi alkalomra készült?
Vajda János: Remélem, nem. Igyekeztem a képességeimhez képest jó munkát készíteni. Bízom benne, hogy ez viszont érezhető lesz rajta, és ha ez így lesz, akkor az ünnepnek is megfelel. A zeneműnek azonban van operai vonatkozása, két operaidézetet rejtettem el benne. Az Intermezzo tételben a Hunyadi Lászlóból egy híres zenei pillanatot, és Puccini: Gianni Schicchi című egyfelvonásos operájából egy részletet.
 
Mit kell értenünk a mű címén: Sinfonia, ma non troppo?
Vajda János: Ha úgy tetszik, tréfás címnek is mondhatjuk. Olaszul van, és azt jelenti: Szimfónia, de nem nagyon. A non troppo tulajdonképpen zenei kifejezés, a mű tempójának meghatározására szokták használni. Nálam azt jelenti, hogy a szimfónia időtartamát tekintve nem hosszú darab, mint általában a 20.-21. századi szimfóniák, hanem inkább olyan, mint a bécsi klasszikusok korai szimfóniái. Húsz-huszonkét perces műről van szó.
 
Az átlagközönség nem szívesen hallgat kortárs darabokat, nem szívesen ül be kortárs szerzők koncertjére.
Vajda János: Én reménykedve ülök be darabom ősbemutatójára, és remélem, a közönség is szívesen jön el. Olyan zenét szerettem volna írni – és szeretek általában –, amit rajtam kívül mások is szívesen meghallgatnak, és miután meghallgatták, nem megy el az életkedvük tőle. Az én zenémben van harmónia, és van dallam is.
 
Az operafesztivál nyitókoncertjén többek között Bartók művei mellett csendül föl az ön szimfóniája. Mit jelent az ön számára Bartók?
Vajda János: Amit minden ma élő zeneszerzőnek: felül nem múlható példaképet. Bartók egész élete, egész életműve elérhetetlen messzeségben van számunkra. Ahogy változik az ember érzékenysége, ízlése, úgy választ magának egy-egy kedvenc Bartók-művet. Volt már kedvencem a Concerto, a Fából faragott királyfi, most azonban nem tudnék kiemelni egyet az életművéből. Most a késői zenekari műveit szeretem.
 
Nyomon követte a Miskolci Operafesztivál születését és fejlődését?
Vajda János: Nagyszerű kezdeményezésnek tartom, bár eddig csak madártávlatból figyeltem a rendezvénysorozatot. Információkat a zenei szaklapokból gyűjtöttem, de hogy személyesen még nem voltam a fesztiválon, az nem azt jelenti, hogy nem is érdekelt. Az ősbemutatón természetesen ott leszek.