Eddig keveset használt, de annál többet ártott a bodrogközieknek a cigándi árapasztó tározó

Mezőgazdasági szempontból használhatatlan a cigándi árapasztó tározón belüli terület. A bodrogközi város határában kialakított árvízvédelmi rendszer belvizet okoz, ami miatt jelentős károkat szenvednek el a helyi gazdálkodók.

A cigándi árapasztó-tározót 2008 őszén adták át. Azóta a töltéskoszorúval körbevett, 25 négyzetkilométernyi területen belül gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy sok olyan helyen megáll a belvíz, ahol a gátrendszer megépítése előtt nem volt erre példa. A víz pedig elárasztja a tározón belüli mezőgazdasági területeket, ültetvényeket. Németh Károly Cigánd polgármestere szerint ez a jelenség kimondottan a töltésrendszer megépítésének az eredménye, mivel a gátak elvágták a vizek természetes lefolyási útvonalát.
Szigeti Tibor vállalkozónak jelentős területei vannak az árapasztó-tározón belül. Mint a Független Hírügynökség tudósítójának elmondta, a belvíz miatt komoly kárai vannak. Tavaly ősszel például 130 hektár repcét és 10 hektár búzát vetett el, de január óta az egész víz alatt áll. A kárt több tízmillió forintra becsüli. De volt olyan gazda is, akinek több száz szarvasmarhát kellett kimenekítenie a belvizes területen elterülő legelőről.

A helyi vállalkozók szakértőket fogadtak, akik szerint ha a Tisza áradása miatt meg kellene nyitni a csaknem százmillió köbméter víz befogadására képes vésztározót, hiába engedik később vissza a vizet a folyóba, valamennyi mindig marad majd benne. Ezért a helybeliek újabb hasznosítási módot javasolnak, amelynek majdnem minden esztendőben hasznát láthatnák. Véleményük szerint nemcsak az ár-hanem a belvíz befogadására is alkalmassá kellene tenni a tározót, mert ez utóbbi jelenség szinte minden évben sújtja a gazdálkodókat a Bodrogközben. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósuljon, az államnak ki kellene vásárolnia a tározón belüli mezőgazdasági területeket.

-Független Hírügynökség-