Eddig jó, de gyerünk tovább

Eddig jó, de gyerünk tovább
Vasárnap végre ITTHON játszik a felnőtt OB II-es csapatunk, amely feljutó helyen áll a bajnokságban! Erről is beszélgettünk Gyöngyösi András vezetőedzőnkkel, no, meg úgy egészében véve az OB-ben szereplő csapatainkról. A szakember véleménye, hogy nem lehet ülni az apró sikereken, azokról lendületet véve kell továbbugrálni.

A DVSE felnőtt csapata az OB II-es rájátszás során először és utoljára játszik a Debreceni Sportuszodában. Furán hangzik, de így van. A többi meccsére Szegeden, Szolnokon, Miskolcon vagy éppen Budapesten került, illetve kerül sor egy-egy torna keretében. A mienk is ilyen lesz, hat csapat három mérkőzését lehet megtekinteni (INGYENESEN) május 1-én az uszodában (Zákány utca sarok).

A május 1-i program:

11.00: Diósgyőri Várfürdő Sport Club – Szegedi Úszó és Vízilabda TE

12.15: Debreceni VSE – Szolnok II

13.30: Angyal-Vasas SE – Szegedi Vízilabda és Tömegsport Klub

A tavasszal háromból háromszor győző együttesünk most következő ellenfelét, vagyis a Szolnok II-t már megverte idegenben (9-2), ám azt szépen el lehet felejteni, és újra nekiállni az aktuális feladatnak.

További érdekességek a forduló kapcsán később, alább azonban Gyöngyösi András vezetőedző összefoglalóját olvashatjátok, amelyben szó esik úgy egészében az országos bajnokságban vitézkedő csapatainkról.

Honlap: Milyenek most az egyes csapataink? Boncolgattuk már a témát egy vagy két hónappal ezelőtt is, ám azóta eltelt újabb pár hét. Most hogyan látod a helyzetet?

Gyöngyösi András: Az őszi alapozáshoz képest látom a különbséget minden csapatunknál. Az utánpótlásban jobban rá kellett feküdni a fizikai munkára, a felnőttek végül is kaptak egy megfelelő alapot, bár nekik is komolyabb alapozást kellett végezni. Ám a felnőttek esetében a megfelelő motiválás is lényeges dolog volt, hogy ne csak úgy ellegyenek a langyos vízben, mint korábban, hanem, hogy higgyék el, illetve ezért dolgozzanak, hogy igenis, itt most egyből fel lehet jutni az OB I B-be! Aztán, ha ott leszünk, oda se melegedni megyünk, hanem tovább a legmagasabb osztályba, minél hamarabb. Tehát el kellett, kell hitetni a játékossal, hogy ő alkalmas bizonyos jelentős célok elérésére! Persze lehet, hogy kiderül, most mégsem alkalmas rá, de a nagy kihívás maga után húzhatja a tényleges tudást is, vagyis idővel tényleg megfelel az elvárásoknak az adott vízilabdázó. Persze mindez észszerű keretek között. Nem mondtam senkinek, hogy itt rögtön nekünk OB I-et kell nyerni, de az már reális, mégis komoly cél volt, hogy az OB II-t nőjük ki. És lám, itt van, ez összejöhet, ha jól alakulnak a dolgaink továbbra is.

Honlap: Miként lehet motiválni a felnőtteket vagy a kisebbeket, illetve mennyire partnerek a közös munkában a játékosok?

Gyöngyösi András: A kisebbeknél is ugyanúgy fontos a folyamatos ösztönzés, mint a nagyoknál! Vegyük például az üzleti életet, ott, ha valaki elér valamit, de aztán ráül az eredményeire, hamar kivégzik. Itt is mindig a holnapra kell már gondolni! Ha eljutunk valahová, az nem más, mint egyfajta alap a folytatáshoz, onnan kell megint eggyel továbblépnünk! A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy tavasszal az őszhöz képest már jelentősen előreléptünk a gyerekekkel, serdülőkkel az OB-ben, de adva van a feladat, hogy a tavaszi második körben akár még erre is rá tudjunk tenni egy lapáttal. A motiválhatóság amúgy kortól is függ, a serdülők jobban partnerek már ebben, mint a gyerekek, de idővel náluk is kialakul majd a dolog. A kicsik talán nem azt látják, mint egy szakember, hogy hol tartanak most a fél évvel ezelőtthöz képest, ám azt érzékelik, hogy jönnek az eredmények, és ennek örülnek, ez spannolja őket. Ami még azonban nagyon fontos lenne, hogy egy olyan 10-12 év körüli keretet elindítanánk eleinte csak a területi bajnokságok valamelyikében, amely tényleg itt kezdi, s amelyből majd valamikor kinevelődhetnek azok a vízilabdázók, akik nem akkora hátránnyal kezdték a pólót, mint a mostani ifjak. A másik végletet illetően, a felnőttek előtt pedig az a cél kell legyen, hogy az OB I-be, a legjobbak közé jussanak. Ez a két véglet elképesztően lényeges, hogy megfelelően alakuljon a jövőben!

Honlap: A gyakorlatban hogyan valósulhat meg például az általad említett legifjabbak között indított, immár teljesen „saját nevelésű” csapat?

 

Gyöngyösi András: Ami járható út, hogy 8-10 éves korban egy úszóklubban, vagy akár nálunk tanuljon meg jól úszni a gyerek, aztán utána a vízilabda alapjai jönnek, majd 12 éves kortól már kőkeményen kell nyomni az edzéseket. És akkor velük szemben már nem indulnak olyan hendikeppel a főváros vagy akár a vidéki fellegvárak nagyobb múltú klubjainak fiataljai. És mindezt úgy, hogy hamar bajnokságban játszhatnak, amolyan előkészítésként a nagyobb feladatokra, amire ezek a területi küzdelmek egyébként jók.

Honlap: Továbbra is vevők a edzésekre járók a kemény munkára?

Gyöngyösi András: Mindig vannak lemorzsolódások, ám eredményként könyvelem el, hogy az edzések látogatottsága továbbra is kiemelkedő ahhoz képest, amit idejövetelemkor tapasztaltam. Persze az elején lehet, hogy az én személyemnek is szólt ez, nézzük meg, mit tud ez az ember, de azt hiszem, hogy ez mára lecsengett, és azért járnak tréningezni a srácok, mert eredményt akarnak elérni. Ráadásul nagyon fontos, hogy ha sikerül az OB I B-be jutás, akkor véleményem szerint nem lenne rossz dolog az OB II-ben továbbra is elindítani egy csapatot, nem is tudom, mondjuk DVSE II néven, vagy ilyesmi. Emberanyag lenne erre, és így azok, akik a legmagasabb osztályban játszó keretben kevesebb lehetőséget kapnak vagy kimaradnak onnan, azok azért itt egy erős országos felnőtt bajnokságban fejlődjenek, tétmeccseket játsszanak. Közülük a jók, pedig idővel felfelé elmozdulhatnának. A vízfelület optimális kihasználása persze továbbra is kulcsfontosságú.

Gyöngyösi András a most vasárnapról szólva még hozzátette, hogy „tavasszal a hat meccsből lement három, ezeket mindet nyertük, most a csoportunk második helyével gyakorlatilag feljutó helyen vagyunk. A hátralévő három bajnoki során már olyan nehéz dolgunk nem lehet, ha hozzuk magunkat. Sőt, bár erre nem játszhatunk, de mé egy döntetlen is belefér elvileg, mivel a Diósgyőr, akivel versenyben állunk, már vesztett pontot tavasszal. Annyi nehézség lesz, hogy ugye Mosonyi Zsoltot eltiltották 5 mérkőzésre a múltkori esete miatt. Vagyis elsőszámú centerünk hiányozni fog ebben a szezonban. Őt pótolni kéne, de remélem, hogy fogjuk is. Ha most nyerünk, akkor már borzasztó közel kerülünk céljainkhoz, vagyis nemsokára meglehet az eggyel fentebbi osztályba, vagyis az OB I B-be való kerülés.”

Írta: Koppányi Szabolcs

Címkék: , ,


További hírek a haon-sportoldal kategóriából